Princ Charles přirovnal Putina k Hitlerovi

Londýn - Britský princ Charles se přidal na stranu kritiků ruského postupu vůči Ukrajině, když ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnal k Adolfu Hitlerovi. Princ srovnání šéfa Kremlu s nacistickým vůdcem učinil v soukromém rozhovoru během návštěvy muzea uprchlíků v Kanadě. Charlesova kancelář odmítla princova slova potvrdit s tím, že neoficiální vyjádření nekomentuje.

Rozruch kolem princova vyjádření rozvířil britský deník Daily Mail. Jeho reportér se totiž zeptal 78leté Marienne Fergusonové, která s princem mluvila během jeho úterní návštěvy muzea uprchlíků v Halifaxu, o čem si povídali. „Když jsem mu ukázala výstavu, hovořili jsme o mé rodině a o tom, jak jsem se dostala do Kanady,“ řekla deníku rodačka z Polska, která do Kanady uprchla v roce 1939. „Princ pak řekl: A teď dělá Putin něco podobného jako Hitler.“

„Musím říct, že s ním souhlasím, a jsem si jistá, že další lidé také. Byla jsem překvapená, že něco takového zmínil, protože vím, že (členové královské rodiny) tyhle věci říkat nemají, bylo to ale od srdce a velice upřímné,“ dodala Fergusonová.

Věta vyřčená Charlesem vzbudila rozruch zejména v Británii. „Charlesovi zastánci budou argumentovat, že jeho názory jsou v souladu s těmi, kdo byli šokováni postupem ruského prezidenta na Ukrajině. Jeho kritici se ale domnívají, že nezvolená budoucí hlava státu by měla být vidět, ovšem ne slyšet,“ napsal komentátor BBC Peter Hunt.

Putin a Charles na archivním snímku z roku 2003
Zdroj: Kirsty Wigglesworth/ČTK/PA

Srovnání Putina s Hitlerem nezaznělo poprvé. Ještě explicitněji ho vyslovila třeba bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ta v březnu řekla, že pokud Putin anexi Krymu zdůvodňuje ochranou zájmů ruských občanů, připomíná to 30. léta, kdy Hitler před zabráním Rakouska a Sudet tvrdil totéž. Ruského prezidenta s nacistickým vůdcem srovnal třeba i kanadský ministr zahraničí John Baird či šéf německé diplomacie Wolfgang Schäuble, připomněl britský deník The Times.

Princ Charles, který je nyní na návštěvě Kanady, se má s Putinem osobně setkat příští měsíc během oslav výročí vylodění spojenců za druhé světové války v Normandii. 

Vydáno pod