Po nigerijských dívkách bude pátrat stovka amerických vojáků

Abuja/Washington – USA rozmístily v Čadu osm desítek svých vojáků ve snaze najít více než 250 unesených nigerijských školaček. V dopise adresovaném Kongresu to oznámil prezident Barack Obama. Posádka bude podporovat zpravodajské a pátrací operace a průzkumné lety nad severní Nigérií a přilehlými oblastmi. Jednotky podle Obamy zůstanou v Čadu, dokud bude jejich podpora při pátrání po unesených potřeba.

Nigerijské školačky unesli povstalci z islamistických milicí Boko Haram v polovině dubna z gymnázia v Chiboku na severu země. O měsíc později se zmocnili dalších jedenácti dívek z vesnic Warabe a Wala. Podle vlády nigerijského státu Borno, kde k únosům došlo, se nejméně 53 dívkám podařilo ze zajetí uniknout. Únosci dali najevo, že unesené dívky hodlají buď prodat na černém trhu s otroky, anebo využívat jako sexuální otrokyně. Nigerijské vládě s pátráním po unesených školačkách pomáhají experti z několika zemí včetně USA či Izraele.

V Nigérii zatím pokračuje vlna teroru šířená hnutím Boko Haram. Při třech útocích na severu Nigérie přišlo o život přinejmenším 48 lidí. Nigerijský deník Times informoval, že při jednom z útoků ozbrojenci zaútočili na vesnice Alagarno a Bulakurbe, zabili tam 18 lidí a všechny domy zapálili. Dalších až 30 lidí zemřelo ve vesnici Shawa, kde v plamenech skončily také zásoby potravin.

Jeden z přeživších popsal, že útočníci z Boko Haram dorazili do Alagarna kolem půlnoci a vraždili a rabovali dlouhé hodiny. Poté odjeli v ukradených automobilech. Islamisté nejspíš stojí i za dvěma bombovými útoky, které v úterý otřásly tržištěm v nigerijském městě Jos a které si vyžádaly přinejmenším 118 mrtvých a 64 raněných.

Vzbouřenci z Boko Haram bojují proti centrální vládě od roku 2009. Na svědomí mají životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků jsou často školy, mešity a státní instituce, a také policie či armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela více než 1500 lidí.

Vydáno pod