Exploze v ujgurské metropoli v Číně si vyžádala přes 30 obětí

Peking - Exploze na tržišti v ujgurské metropoli Urumči v Číně si vyžádaly 31 obětí, více než 90 lidí utrpělo zranění, oznámily čínské úřady. Ujgurskou metropolí otřáslo dnes několik výbuchů, podle očitých svědků citovaných agenturou Nová Čína vjela v centru města do davu lidí dvě terénní vozidla, z nichž jejich posádky vyhazovali mezi lidi výbušniny. Nakonec jedno z aut explodovalo a začalo mohutně hořet. K útoku došlo na místním tržišti s ovocem a zeleninou. Zranění byli urychleně převáženi do nejbližší nemocnice. Podle agentury AP jde o nejkrvavější útok ze série incidentů připisovaných místním separatistům z řad radikálních muslimů.

Naposledy koncem dubna si bombový útok na nádraží v metropoli neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang vyžádal tři mrtvé a 79 zraněných. Před týdnem se k incidentu přihlásila radikální Islámská strana Turkestánu, která bojuje za nezávislost území.

V Sin-ťiangu žije muslimská menšina Ujgurů, kteří si stěžují na přísné omezení své víry a kultury a na rozpínavost většinového čínského etnika Chanů. „K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, ale čínské úřady vůbec nepochybují, že za ním stojí ujgurští separatisté, kteří jsou v posledních měsících čím dál aktivnější a rozšiřují své útoky i do dalších provincií. Takže je velmi pravděpodobné, že stáli i za tím dnešním útokem,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně. Nejhorší nepokoje oblast zažila v červenci 2009. Podle vládních zdrojů tehdy zahynulo 200 lidí, podle Ujgurů ale až dvojnásobek.

Šámalová: Čínské úřady nepochybují, že za útokem stojí ujgurští separatisté (zdroj: ČT24)