NATO zaznamenalo pohyb ruských vojáků u hranic s Ukrajinou

Moskva/Kyjev - NATO už zaznamenalo pohyb ruských vojsk u hranic s Ukrajinou. Podle Aliance je ale brzy na to určit, o jak velké přesuny jde. Na místě dál zůstává významná síla. Ruské ministerstvo obrany předtím oznámilo, že od hranic odjely první vlaky s bojovou technikou. Odletělo také 15 nákladních letadel Il-76 s ruskými vojáky na palubě.

Ruské ministerstvo obrany odpoledne podle agentury ITAR-TASS upřesnilo, že od hranic s Ukrajinou vypravilo už 20 železničních transportů s bojovou technikou. Další jednotky se přesouvají na vojenská letiště nebo k nádražím, kde se technika nakládá na železniční vagony.

Podle Aliance rozmístilo Rusko během ukrajinské krize v oblastech u hranic na 40 tisíc vojáků. Nyní se snaží získat lepší přehled o rozměrech stahování. Generál Philip Breedlove připomněl, že Moskva o stažení vojsk hovoří už tři dny. „Teď konečně jsme to začali trochu vidět. Takže je brzy na jasné závěry, o jaké počty se jedná,“ podotkl s tím, že správné by bylo stáhnout vojáky všechny.

Breedlowe zdůraznil, že ruské jednotky byly k hranicím Ukrajiny rozdělené krizí odveleny pod záminkou cvičení a měly by se tedy vrátit zpět na své základny. „Dokud zůstávají v oblasti hranic, jsou nadále nátlakovou silou,“ dodal.

Můžeme poslat vojáky, kam chceme, zdůraznil šéf Kremlu

Ruský prezident Vladimir Putin včera na adresu západní skepse uvedl, že „jestli někdo nevidí, co se děje, ať se lépe podívá“. Současně zdůraznil, že se ruští vojáci nestahují pod vlivem nějakých obav. „Jsme suverénní stát a můžeme mít své jednotky tam, kde chceme,“ dodal.

Za Putinovým rozkazem ke stažení sil od hranic mohly být podle agentury AP i snahy snížit napětí se Západem a vyvarovat se dalšího kola západních sankcí. Ty již postihly i některé vysoce postavené úředníky a vlivné podnikatele z Putinova okolí. Terčem dalších kroků by se mohla stát i celá odvětví ruské ekonomiky.

Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Alexei Druzhinin

Ruské ministerstvo obrany avizovalo, že návrat sil od hranic s Ukrajinou skončí k 1. červnu. Bere se prý zřetel i na to, aby se předešlo přetížení silnic, které začínají pociťovat první nápor dovolených.  

Ruská „letecká soutěž“ skončí až po 1. kole voleb

Kyjev na koncentraci ruských sil u hranic upozorňoval s rostoucím znepokojením, zejména v souvislosti s nedělním prvním kolem ukrajinských prezidentských voleb. Rusko navíc ve středu zahájilo další cvičení, tentokrát velké letecké manévry s účastí desítek stíhacích a bombardovacích letounů. Cvičení Moskva označuje za „leteckou soutěž“, které se prý Ukrajina nemusí nijak obávat. Skončit má den po prvním kole ukrajinských voleb.  

Rusko nyní podporuje mírový plán prosazovaný Švýcarskem a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, který počítá s amnestií pro povstalce, zahájením celonárodního dialogu, decentralizací a zaručeným postavením ruštiny. Moskva ale žádá záruky, že se Ukrajina nepřipojí k NATO, a prosazuje ústavní reformu, jež by poskytla široké pravomoci regionům, včetně ruskojazyčných oblastí na východě a jihu země.