Separatisté chtějí na východě Ukrajiny založit Svaz nezávislých republik

Kyjev – Východoukrajinští separatisté chtějí v sobotu na sjezdu v Doněcku založit „Svaz nezávislých republik“. Ukrajinské televizi Espreso to dnes řekl vůdce luhanských vzbouřenců Valerij Bolotov. Do projektu se prý zapojí delegáti z „lidových republik“ v Doněcké a Luhanské oblasti a rovněž zástupci z Charkova a Záporoží. Seznam prý ještě není úplný. Podle ukrajinského ministra zahraničí se v Luhanské oblasti pokusila skupina ozbrojenců z Ruska násilně překročit ukrajinské hranice.

Bolotov naznačil, že nový politický útvar má být zárodkem Nového Ruska, jak východ Ukrajiny v jednom ze svých projevů označil ruský prezident Vladimir Putin. „Nové Rusko – to je Svaz nezávislých republik,“ zdůraznil Bolotov. „Pokud to lid podpoří, proč ne? V sobotu se o tom rozhodne,“ dodal.

Putin ve svém prohlášení z poloviny dubna uvedl, že „Novorossija“ v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou. Do Nového Ruska podle něj Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.

Novému Rusku má vládnout lid

Pojem „Nové Rusko“ se po Putinově projevu stal součástí politického slovníku východoukrajinských separatistů. „Lidový gubernátor“ Doněcké oblasti Pavel Gubarev například nedávno založil stejnojmennou politickou stranu. Jejími členy se podle něj mohou stát jen „skuteční vlastenci a obránci své domoviny“.

Dnes Gubarev svou stranu změnil ve všelidové hnutí, jehož ustavující sjezd se konal v Doněcku. Gubarev na něm prohlásil, že hlavním cílem hnutí je vytvoření nového státu Nové Rusko, v němž bude „vládnout lid“.

Vůdce doněckých separatistů vyhlásil válku ukrajinským oligarchům, jejichž majetek chce znárodnit. „Jestli nám oligarchové nebudou platit daně a nepředají nám část akcií svých podniků, jejich majetek bude znárodněn,“ prohlásil Gubarev. Na sjezdu svého hnutí byl pak jednomyslně zvolen jeho předsedou.

Rusko údajně vysílá na Ukrajinu ozbrojence, mají mařit volby

Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja dnes v Kyjevě informoval členy evropské monitorovací mise o násilném překročení ukrajinských hranic, o něž se podle něj v noci na dnešek pokusila skupina ozbrojenců útočících z Ruska. Během incidentu na východě Luhanské oblasti bylo zraněno několik ukrajinských pohraničníků.

Deščycja se setkal s vedením monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude na Ukrajině sledovat nedělní první kolo prezidentských voleb. „Ruská provokace“ je podle ukrajinského ministra součástí diverzního plánu, jehož cílem je znemožnit volby na východě země.

Karas: Nelze říct, že by separatisté měli na východě převahu (zdroj: ČT24)