O místo v Bruselu se hlásí slovenský raper i nizozemští ochránci zvířat

Praha – Evropské volby jsou po Indii druhými nejmasovějšími demokratickými volbami světa. Jedna celoevropská kandidátní listina ale neexistuje. Čtyři sta milionů voličů v 28 státech hlasuje pro své národní zástupce. Nabídka je víc než bohatá a někdy vzbuzuje i úsměv.

Nový rytmus chce evropské politice přinést 25letý slovenský rapper Rétos - na kandidátce strany TIP je pod jménem Oliver Domaracký. Hlavní bod programu je legalizace marihuany. „Marihuanu kouřil i Ludovit Štůr i Barack Obama, tak se zamyslete nad tím, jestli oni byli feťáci, nebo udělali něco dobrého pro společnost,“ nabádá mladý Slovák.

Mimořádně pestrý výběr kandidátů mají letos Francouzi. Zemi galského kohouta chce v europarlamentu zastupovat plných 3 600 lidí. Jsou mezi nimi royalisté i bojovníci za zavedení esperanta místo angličtiny.

Německá strana na ochranu zvířat přišla s brutálními plakáty
Zdroj: ČT24

Německá strana na ochranu zvířat má na plakátech místo svých kandidátů pokusná zvířata. A šance dostat do europarlamentu svého prvního poslance rozhodně má. To ovšem nemůže říct Martin Sonnenborn. Bývalý šéfredaktor satirického časopisu si jako kandidát podobně laděné strany dělá z Evropy spíš legraci. Chtěl by zavést kvóty pro líné lidi ve vedení firem a členy strany Zelených zapsat na seznam ohrožených druhů.

Další jména už ale úsměv nevzbuzují. Například pařížský kandidát Národní fronty Aymeric Chauprade si myslí, že za 11. září mohl být americko-izraelský plán. Místopředseda maďarského parlamentu Tamás Sneider kdysi vedl partu skinheadů a bulharského mediálního magnáta Deliana Peevskiho nechtějí v Bruselu už teď. Nenávist k němu vytáhla v jeho zemi loni do ulic desítky tisíc lidí.

Janusz Korwin-Mikke chce zrušit volební právo žen
Zdroj: ČT24

Nový europarlament může být mixem i naprosto opačných názorů. Takovou dvojici by mohly vytvořit francouzské feministky a šéf polského Nového pravého kongresu Janusz Korwin-Mikke, který by ženám volební právo nejraději zrušil, zavedl trest smrti a členy evropské komise nechal pozavírat.

Malé a někdy i obskurní strany těžko otočí kurzem evropské politiky, mohou ale velkým hráčům sebrat důležité hlasy.

Netradiční kandidáti do europarlamentu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod