Erdoganův poradce zkopal horníka, přišel o práci

Ankara – Poradce tureckého premiéra šokoval veřejnost, když se objevily fotografie, které ho zachytily, jak kope do demonstranta. Zranil jednoho z horníků, kteří protestují v souvislosti s neštěstím v dole v Somě, při němž zemřelo 300 osob. Tragédie vyvolala demonstrace zaměřené i proti vládě. Lidé jí přičítají liknavost při kontrole bezpečnosti dolů. Kvůli incidentu přišel Yusuf Yerkel o místo.

Poradce tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana přišel o práci kvůli aroganci vůči jednomu z účastníků manifestace uspořádané kvůli nedávnému důlnímu neštěstí. Fotografové zachytili Yusufa Yerkela, jak kope do muže ležícího na zemi a bránícího se policistům. 

Turecká agentura Anatolie dnes oznámila, že Yerkel, který byl Erdoganovým poradcem tři roky, byl propuštěn už ve středu. Yerkel přispěl ke všeobecnému znechucení, když si obstaral zdravotní potvrzení, kterým dokazoval, že mu dotyčný demonstrant způsobil zranění.  

Demonstrace za oběti důlního neštěstí v Izmiru
Zdroj: Depo Photos/ČTK/ABACA

Erdogan do Somy přijel 7. května, ale lidé ho tam přivítali nelibě a v jedné chvíli ho přinutili uchýlit se do supermarketu. Fotografie zachycující Yerkela pochází právě z tohoto protestu.   

Demonstrace od té doby pokračují po celém Turecku. V noci na pátek při jedné z nich v Istanbulu zemřeli dva lidé a osm bylo zraněno. Dvě oběti při demonstraci smrtelně zranil tříštivý granát.

Policie běžně proti protestujícím používá slzný plyn. Erdogan ji přesto ocenil za „trpělivost“. „Nemůžeme se mlčky dívat na to, jak šiřitelé krveprolití zneužívají důlní neštěstí k útokům na policisty a k vraždění,“ podotkl premiér.