Papež v Betlémě: K cestě za mírem je zapotřebí odvaha

Jeruzalém – Přestože Vatikán kladl důraz na náboženský charakter papežovy návštěvy Blízkého východu, politickým tématům se František nevyhnul. V Betlémě prohlásil, že Izrael a Palestina se musejí vydat „cestou dialogu, usmíření a míru“. Vůdce Palestiny Mahmúda Abbáse a izraelského prezidenta Šimona Perese pozval ke společné modlitbě do Vatikánu. Oba přijali. S papežem se mají sejít v červnu.

Papež označil situaci na Blízkém východě za nepřijatelnou. Cestou, která vede k míru, je podle něj nutné se „stále znovu vydávat, odvážně a neúnavně“. „Je třeba jednou a provždy znásobit úsilí a vytvořit podmínky pro trvalý mír založený na spravedlnosti, uznání práv jednotlivců a zajištění vzájemné bezpečnosti,“ sdělil papež stojící u řečnického pultu vedle Abbáse. Izraelsko-palestinské mírové rozhovory byly sice obnoveny loni, ale letos skončily neúspěchem.  

Abbás na rozdíl od papeže volil konfrontační tón, když nařkl Izrael, že se snaží vyhnat křesťany a muslimy z východního Jeruzaléma. „Informovali jsme o systematických snahách Izraele změnit vzhled a charakter východního Jeruzaléma a vyhnat z něj palestinské obyvatelstvo, křesťany a muslimy,“ řekl.  

František po setkání nastoupil do otevřeného automobilu a zdravil se v ulicích Betléma s lidmi, mezi nimiž byli také zahraniční turisté. Neplánovaně se zastavil u bariéry, jež odděluje západní břeh Jordánu od území Izraele a která probíhá v těsné blízkosti Betléma. Vystoupil z auta a několik minut se zdržel pod jednou z izraelských strážních věží.  

Na náměstí Jesliček pak sloužil před osmi tisíci lidmi mši, v jejímž závěru pozval Abbáse a Perese, aby se přijeli za ním do Vatikánu pomodlit za mír. „Zde, na místě zrození prince míru, nabízím svůj dům jako místo pro toto setkání k modlitbě,“ řekl papež.

František nás uznává, míní Palestinci

Papež do Betléma přiletěl z Jordánska, kde v sobotu zahájil třídenní blízkovýchodní cestu. Jordánsko ocenil za jeho pomoc lidem prchajícím před boji v Sýrii a žádal Ammán, aby pomohl najít řešení syrského konfliktu. Palestinci jeho cestu od počátku interpretují z politického hlediska. Už to, že František letěl z Ammánu přímo do Betléma, nikoli přes Izrael jako jeho předchůdci, je podle nich známkou uznání jejich nezávislosti.

„Na světě nesmí být místo pro antisemitismus“

Z Betléma se v podvečer přemístil do Izraele. Na letišti v Tel Avivu vyjádřil František „hluboký smutek“ nad sobotním útokem v židovském muzeu v Bruselu, při němž byl zabit izraelský manželský pár a Francouzka. Na světě „nesmí být místo pro antisemitismus“, zdůraznil papež. Belgické úřady ale zatím antisemitský podtext útoku nepotvrdily.

Vydáno pod