Atentát v židovském muzeu v Bruselu byl teroristický čin

Brusel - Sobotní útok, při němž v bruselském židovském muzeu zahynuli čtyři lidé, byl podle belgické justice teroristickým činem. Oběťmi jsou dva izraelští turisté a dva zaměstnanci muzea - jedna Francouzka a mladý Belgičan, který je ve stavu klinické smrti. Ozbrojený pachatel je stále na útěku, v zemi proto panují obavy z dalšího podobného násilí - především v řadách židovské obce.

Případ dnes převzala federální prokuratura, která je jako jediná kompetentní k řešení teroristických činů a zločinů s mezinárodním dosahem. „Záběry bezpečnostních kamer z místa útoku ukazují osobu, která jednala chladnokrevně a odhodlaně,“ řekla mluvčí bruselské prokuratury Ine Van Wymerschová.

Místní komentáře si všímají, že útočník na záběrech kamer pálil z automatické pušky kalašnikov, kterou ve světě často používají islámští radikálové. Podle belgického listu Derniere Minute měl vrah na sobě také připevněnou malou kameru, kterou zabíjení asi natáčel. Deník připomněl, že stejně tomu bylo i před dvěma lety u francouzského islamisty Mohammeda Meraha, který na jihu Francie zabil čtyři židy. Také Evropský židovský kongres vidí podobu mezi sobotní střelbou a někdejším Merahovým vražděním.

Belgická ministryně vnitra Joëlle Milquetová potvrdila, že sobotní útočník je stále na svobodě. Jeho dopadení označila za současnou „prioritu priorit“ místních bezpečnostních sil.

Policie před židovským muzeem v Bruselu
Zdroj: ČT24

Představitelé židovské obce, která v Belgii zahrnuje zhruba 40 000 lidí, vyjádřili odhodlání se nenechat zastrašit. Židovské muzeum v Bruselu má být v úterý opět přístupné veřejnosti. Obavy mezi lidmi jsou ale velmi silné. Podle nedávné ankety se 88 procent židovských obyvatel Belgie domnívá, že v jejich okolí se zvýšil antisemitismus.