Egypťané smějí hlasovací lístky popsat zamilovanými vzkazy

Káhira – Kromě zakřížkování nebo odškrtnutí kandidáta mohou Egypťané v nynějších prezidentských volbách označit svého kandidáta i nakreslením srdce či nápisem „miluji tě“. V minulosti byly přitom takto označené lístky neplatné. Vybírá se ze dvou kandidátů, jimiž jsou favorizovaný bývalý velitel armády Abdal Fatttáh Sísí a levicový politik Hamdín Sabbáhí. Původně dvoudenní první kolo prezidentských voleb, které mělo dnes večer skončit, bylo kvůli nízké účasti prodlouženo o den.

Řada Egypťanů Sísího vnímá jako zachránce, který přinese zemi stabilitu a ochranu před islamizací. V lednovém referendu o ústavě jeho stoupenci prý odevzdali lístky s nápisem „miluji tě“, čímž svůj hlas učinili neplatným. Volební komise proto nyní upřesnila, že způsob označení kandidáta je na voličích. Jediných pravidlem je, že lístek musí zůstat anonymním, nesmí tedy obsahovat podpis.

Způsob označení hlasu vyvolal ironické reakce na sociálních sítích a Sísího kritici poukazují na podporu kultu bývalého armádního šéfa. Egyptští obchodníci prodávají například čokolády, trička, šperky nebo sendviče se Sísího jménem nebo portrétem. Zboží je mezi Egypťany populární.

Doba hlasování byla prodloužena o den

Egypťané dnes volili budoucího prezidenta druhým dnem a hlasování mělo původně skončit ve 21:00 místního času. Volební komise ho ale nejdříve prodloužila o hodinu a později oznámila, že volební místnosti budou otevřené i ve středu. Tento krok následoval poté, co se v médiích objevovaly zprávy o nízké volební účasti a o volebních místnostech zejících prázdnotou. Egyptské úřady dnes také vyhlásily volno pro státní zaměstnance, aby umožnily hlasovat co největšímu počtu občanů. 

Sísí, o jehož vítězství se nepochybuje, doufá ve vysokou účast, která mu dá silný mandát. Z Egypťanů, kteří už volili v cizině, ho podpořilo téměř 95 procent.

V Egyptě končí první kolo prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

V pondělí, kdy volby začaly, byl podle médií zájem spíš malý. Ve městech s početnou komunitou islamistů přišlo velmi málo lidí nebo vůbec nikdo. Pondělí také bylo mnohem klidnější, než volby v Egyptě většinou bývají.

Skupiny, které podporují bývalého prezidenta Muhammada Mursího, jehož loni armáda pod Sísího velením svrhla, tvrdí, že Mursího stoupenci volby bojkotují. K urnám také nehodlají jít členové a příznivci Muslimského bratrstva, které Egyptu vládlo po svržení prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 až do Mursího svržení. Bratrstvo považuje Mursího stále za prezidenta a kroky armády neuznává.

Oficiální výsledky voleb by měly být oznámeny začátkem června.