Súdánka odsouzená k smrti porodila ve vězení holčičku

Chartúm - Súdánka odsouzená k popravě se prozatím vyhne trestu. Ve vězení porodila holčičku, výkon trestu se proto o dva roky odloží. Tribunál odsoudil Meriam Ibrahim Ishagovou k smrti oběšením kvůli tomu, že se provdala za křesťana a údajně se vzdala islámské víry. Případ vyvolal vlnu kritiky ze západních zemí i humanitárních organizací. Súdán se řídí islámským právem šaría. Kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

Žena porodila své druhé dítě ve vězeňské nemocnici, píše The Telegraph. „Neodvezli ji ani do nemocnice, musela porodit na vězeňské klinice,“ sdělil její právník. Na zprávu o porodu čekal před věznicí s manželem odsouzené. „Matce i dítěti se daří dobře, je kruté ocitnout se v takové situaci,“ sdělil agentuře AFP západní diplomat v Chartúmu.  

Žena se narodila v rodině muslimského otce. Na svou obhajobu prohlásila, že byla svou matkou vychována jako ortodoxní křesťanka, protože její otec s nimi údajně nežil. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Od února je s ní v cele její první dítě - dvacetiměsíční syn. Manžel Daniel Wani potřebuje invalidní křeslo. Nedávno řekl, že je jeho žena v cele připoutána za kotníky.

Oprátka až za dva roky, právníci boj nevzdávají   

Počítá se s tím, že se žena o dceru bude moci starat po dva roky, než bude rozsudek vykonán. Velvyslanectví západních zemí a ochránci lidských práv verdikt kritizovali, pod petici žádající jeho zrušení se podepsalo už 660 tisíc lidí. Súdán ale ochránce lidských práv na své území nepouští od roku 2005.

Právníci ženy už podali odvolání k odvolacímu soudu. Pokud tam neuspějí, chtějí se obrátit na nejvyšší soud a dále pak na soud ústavní.