Karas: Lidé v Doněcku se začínají bát, někteří opouštějí své domovy

Praha – Na předměstí východoukrajinského Doněcku pokračují tvrdé střety mezi armádou a proruskými separatisty. Dva dny se bojovalo o místní mezinárodní letiště, střelba a výbuchy jsou slyšet i v centru města. Jak popsal zpravodaj ČT Miroslav Karas, místní obyvatelé se obávají, že se boje rozšíří i do centra města, a řada z nich proto ve spěchu opouští své domovy. Jako novinář se Miroslav Karas denně potkává s ruskými separatisty a často se jim musí zpovídat, protože právě oni jsou ti, kdo rozhodují o tom, co se nakonec podaří zdokumentovat.

Jak vnímají napjatou situaci obyvatelé Doněcku? Jaká panuje ve městě atmosféra?
"V uplynulých 48 hodinách se situace posunula směrem k horšímu a dramatičtějšímu vývoji. Útok kyjevských vládních vojsk na mezinárodní doněcké letiště změnil náladu ve městě. Je vidět, že se lidé začínají bát. Viděli jsme evakuaci nákupního střediska, viděli jsme prchat mladé rodiny, maminky s dětmi v náručí. To bylo v době, kdy se střílelo kolem mezinárodního letiště. Mladé rodiny se rozhodly odjet někam dál, nechaly tady všechny své věci. Když se setkáme s lidmi na ulici, prakticky všichni se bojí. Bojí se toho, že může dojít k zostření situace a že se začne střílet nejen na předměstí Doněcku, ale i v samotném centru. Uvnitř města je relativní klid, horší situace je na předměstí, zvláště v oblasti letiště, kam teď není vhodné jezdit. Před několika okamžiky jsem slyšel střelbu. Ale ta je slyšet prakticky už druhý den."

Jak se k novinářům chovají místní separatisté? Jak výrazně zasahují do vaší práce?
„Když se chceme dostat na jiné místo než v Doněcku, musíme projet kontrolními stanovišti a vysvětlit, kam jedeme. Potkáváme je, když se chceme dostat do sídla Oblastní rady, kterou okupují už několik týdnů. Když byla v neděli velká demonstrace proti volbám, přijelo několik desítek separatistů na nákladních autech a byli oslavováni jako vítězové a hrdinové. Nejsou vždy šťastní, když je natáčíme a filmujeme, i když už vědí, že taková je naše práce. Snaží se ale, abychom nenatáčeli jejich obličeje. Často musíme absolvovat pohovory typu kdo jsme a co natáčíme. Oni jsou těmi, kdo rozhodují, co můžeme natočit, a co ne.“

Krize na Ukrajině - hlavní fakta dne:

  • Boje o doněcké letiště si od pondělí vyžádaly minimálně padesát mrtvých. Podle některých informací počty obětí překročily stovku.
  • V Doněcku platí zákaz nočního vycházení. Obyvatelé, kteří ho poruší, se podle povstalců vystaví riziku smrti.
  • Proruští separatisté zajali v Doněcké oblasti čtyři pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Organizace nemá se zadrženými od pondělí žádné spojení.
  • Nově zvolený ukrajinský prezident Porošenko potvrdil, že „protiteroristická operace“ na východě země bude pokračovat.

V Doněcké oblasti se v pondělí ztratila skupina čtyř zahraničních pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Objevily se o jejich osudu v Doněcku nějaké bližší informace?
„Máme pouze ty informace, které jsou všeobecně známé. Není s nimi od pondělí žádný kontakt. A snad to potvrzuje to, čeho jsem se obával, zvlášť po tom útoku na letiště – že v rámci zostření situace může dojít k nějakým únosům. Nevím, jestli zrovna toto je nějaký únos, ale šíří se tady různé fámy, že má dojít k útokům na hotely, kde sídlí zahraniční novináři. Ale to jsou zatím jenom nepotvrzené informace a fámy, kterým nemůžeme podléhat. Podobných informací dostáváme denně desítky.“

Od pondělí se tvrdě bojuje o kontrolu nad místním letištěm, počty obětí se podle Kyjeva přehouply přes stovku, separatisté to popírají. Lze počty padlých přímo na místě ověřit?
„Něco tvrdí kyjevská vláda a něco jiného zase separatisté. Kyjevská vláda hovoří o tom, že nemá na své straně žádné oběti. Separatisté těmto informacím nevěří a tvrdí, že obětí musí být desítky. Na druhé straně separatisté hovoří o svých 35 obětech, ale Kyjev mluví o více než stovce. Dnes jsme byli v márnici, kde bylo 29 těl separatistů, ale nevíme, jestli to byli všichni zastřelení, nebo to byla jen část padlých.“

Události, komentáře: Miroslav Karas o situaci v Doněcku (zdroj: ČT24)