Zapojili se do ukrajinského konfliktu i Čečenci?

Doněck – K eskalaci situace na východní Ukrajině zřejmě „pomáhají“ i cizí ozbrojenci. Už dřív se spekulovalo, že na straně ukrajinské armády bojují američtí žoldáci, teď skupina ozbrojenců na proruské demonstraci přiznala, že pochází z ruského Čečenska.

Horizont: Čečenci na východě Ukrajiny (zdroj: ČT24)

„Jsme z Ruské federace, chráníme tu zájmy,“ přiznali tři ozbrojení muži 25. května na demonstraci v Doněcku. Že by dostávali rozkazy přímo od čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, ale popřeli. Tvrdili, že sloužili v Čečensku a na Ukrajině jsou dobrovolně.

Zřejmě tak jde o členy někdejšího batalionu Vostok - praporu Východ, který byl speciální jednotkou ruské vojenské rozvědky. Většinou etničtí Čečenci v ní bojovali s místními povstalci a u moci drželi prokremelského vůdce Achmata Kadyrova a pak i jeho syna Ramzana.

Ten se ale teď k jejich přítomnosti na Ukrajině nehlásí. „Pokud tam jsou Čečenci, nic o nich nevím. Jestli je informace správná, rád bych věděl, kdo tam je a proč,“ prohlásil Kadyrov pro ruskou zpravodajskou stanici RT.

Novinářka Petra Procházková o bývalých členech praporu Východ: „Jsou to profesionálové, kteří se specializují na konflikty. A ten, který se odehrává na východní Ukrajině, je přesně takový, kde by mohli působit… Jejich role je zcela zásadní. Nezdá se mi totiž, že by se civilní obyvatelstvo hrnulo ke zbrani a vytvářely se tam oddíly domobrany. Takže je třeba podpořit ducha a vzdorovat ukrajinským jednotkám – a myslím, že na tento typ války jsou lidé, kteří prošli čečenským konfliktem, ideální.“

Procházková ale o možnosti, že by Kadyrov o přítomnosti čečenských veteránů na Ukrajině nevěděl, pochybuje: „Ramzan Kadyrov vládne v Čečensku velmi tvrdou rukou, stejně jako Vladimir Putin v Rusku. A že by se v tak malé zemi, jako je Čečensko, něco odehrávalo, někdo někam vyjel, aniž by to Kadyrov věděl, považuji za naprosto vyloučené. Navíc to, co dělá Kadyrov, samozřejmě podléhá dozoru Kremlu, takže je velká pravděpodobnost, že se to ví jak v Grozném, tak v Moskvě.“

Moskva tvrdí, že na straně Kyjeva bojují američtí žoldáci

Obvinění z přítomnosti cizích ozbrojenců na Ukrajině ale padlo i z druhé strany - ruská vláda a média už od března tvrdí, že na podporu armády na Ukrajině působí američtí žoldáci. Buď ze společnosti Academi (bývalé agentury Blackwater) nebo sesterského Greystonu. „Zvláštní obavy budí fakt, že se na operaci podílí 150 amerických expertů ze soukromé bezpečnostní organizace Greystone, kteří jsou převlečení za ukrajinské jednotky Sokol,“ stálo začátkem dubna v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Olej do ohně v květnu ještě přilil německý bulvární list Bild am Sonntag, který s odvoláním na zpravodajské služby napsal, že na Ukrajině působí až 400 amerických žoldáků. Obě bezpečnostní firmy i ukrajinská vláda přítomnost amerických žoldáků ale naprosto odmítají.

„Nechci vypadat neobjektivně a všechno svalovat jen na ruskou stranu, ale už se prokázalo, že některé ty zveřejněné záběry pocházejí z úplně jiné doby a jiného místa. Ruská propaganda se jen snaží informace pocházející z Německa - z ne zrovna důvěryhodného zdroje - zneužít,“ myslí si Procházková. Zároveň ale upozorňuje, že informace o zahraničních bojovnících - ať už na straně armády, nebo na straně povstalců - nelze v současné době žádným způsobem ověřit.