K ISS se vydala nová posádka, zůstane do listopadu

Bajkonur - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) odstartovali z ruského kosmodromu Bajkonur noví členové její posádky, Rus, Američan a Němec. Spojení s orbitálním komplexem se předpokládá za necelých šest hodin. Jde už o 41. expedici k ISS, ale první po nedávném oznámení Rusů, že po roce 2020 neprodlouží používání stanice.

Trojice tvořená Američanem Reidem Wisemanem, Rusem Maximem Surajevem a Němcem Alexandrem Gerstem, astronautem Evropské kosmické agentury (ESA), doplní posádku ISS na obvyklých šest členů. Na ISS na ně čekají americký astronaut Steve Swanson, který je současným velitelem komplexu, a ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Artěmjev. Gerst se stane už jedenáctým Němcem, který se vydá do vesmíru.

Wiseman, Surajev a Gerst zůstanou na stanici až do poloviny listopadu, zatímco Swanson, Skvorcov a Artěmjev se vrátí na Zemi v polovině září. Swanson přitom předá velení Surajevovi. Posádku by pak měla ještě v listopadu doplnit trojice členů 42. expedice - Rusové Alexandr Samokuťajev a Jelena Serovová a Američan Barry Wilmore.

Oznámení Moskvy, že po roce 2020 neprodlouží používání ISS, je považovaná za reakci na sankce Západu vůči Rusku kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Ta ale program spolupráce na orbitálním komplexu bezprostředně zatím nijak neovlivnila.