Taliban: Džihád neskončí, dokud v Afghánistánu bude poslední americký voják

Kábul - Afghánský Taliban dnes odsoudil rozhodnutí USA ponechat po roce 2014 v Afghánistánu téměř 10 000 amerických vojáků. Plán, který v úterý oznámil Barack Obama, označil Taliban za pokračující okupaci a porušení afghánské svrchovanosti a lidských práv. Varoval, že ve svých bojích proti zahraničním jednotkám bude pokračovat.

„Na základě zkušeností z minulosti Američany varujeme, že tady budou jen ztrácet čas, budou vytvářet v naší zemi problémy a ponesou ještě tvrdší následky než ostatní,“ uvedl dále Taliban s poukazem na působení sovětské armády v Afghánistánu v 80. letech minulého století. „Pokud chtějí Američané skutečně ukončit afghánskou válku, měli by stáhnout své vojáky ze země… Budeme pokračovat v džihádu (svaté válce), dokud v Afghánistánu bude zbývat poslední americký voják,“ dodalo hnutí.

Obama v úterý sdělil, že Spojené státy ponechají po roce 2014 v Afghánistánu 9 800 vojáků. Do konce roku 2015 by se jejich počet měl snížit na polovinu a do konce roku 2016 by měli američtí vojáci odejít téměř úplně. Zůstane jich jen 200, aby zajišťovali chod americké ambasády. Dvouletý plán počítá s tím, že američtí vojáci, kteří v zemi setrvají, se nebudou věnovat bojovým misím.

Obama: Nejdelší válka v dějinách USA brzy skončí (zdroj: ČT24)

Realizace tohoto plánu závisí na podpisu americko-afghánské bezpečnostní dohody, která určí podmínky americké vojenské přítomnosti po skončení letošního roku. Stávající afghánský prezident Hámid Karzaj odmítl dohodu podepsat, Obamův plán nicméně uvítal. Oba kandidáti, kteří se budou ucházet o prezidentské křeslo ve druhém kole voleb 14. června, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh a někdejší ministr financí Ašraf Ghaní, ale již naznačili, že dohodu odsouhlasí. Obamovo oznámení také oba v úterý uvítali.