Francie vyklidila tábory imigrantů v Calais, Melilla znovu nezvládla nápor

Paříž - Francouzská policie dnes v Calais vyklidila trojici táborů imigrantů, kteří neuposlechli předchozí výzvu k odchodu. Úřady se obávají šíření nemocí z táborů, v nichž přebývaly stovky přistěhovalců. Zásah policie proběhl bez výraznějších incidentů, další osud uprchlíků nicméně zůstává nejistý. S přistěhovalci se potýkají i španělské úřady. Stovky imigrantů dnes znovu pronikly přes ostnatý plot ve španělské enklávě Melilla na severu Afriky a do jižní Itálie od ledna přišlo na 40 tisíc běženců.

Francouzská policie vyklidila uprchlické tábory v Calais (zdroj: ČT24)

Úřady proti imigrantům v severofrancouzském přístavním městě zakročily jen tři dny po vítězství protiimigrační Národní fronty ve volbách do Evropského parlamentu ve Francii. Místní úřady však už před týdnem oznámily, že provizorní tábořiště budou vyklizena kvůli obavám o veřejné zdraví a bezpečnost. Mnoho ze zhruba osmi stovek imigrantů žijících ve třech táborech se vystěhovalo už před evakuací, kterou nařídil prefekt regionu Pas-de-Calais Denis Robin.

Calais bylo v uplynulých letech zaplaveno přistěhovalci, kteří prchali před chudobou nebo konflikty v zemích, jako jsou Afghánistán nebo Irák. Mnozí z nich doufají, že se jim podaří dostat do Británie přes Lamanšský průliv buď po moři, nebo podmořským tunelem.

S přistěhovalci se dnes potýkala také španělská policie. Stovkám lidí se podařilo překonat bariéru s ostnatými dráty v Melille. Toto španělské město leží společně s další španělskou enklávou Ceutou na území Maroka, a představuje tak pro africké běžence vzácnou příležitost, jak se dostat do Evropy „suchou nohou“. Více než tisícovka lidí se dnes pokusila bariéru překonat a zhruba čtyřem stovkám se to podařilo.

Nápor imigrantů na španělské enklávy v posledních měsících prudce vzrostl, částečně v důsledku posílení hlídek ve Středozemním moři, což mnohé odrazuje od pokusů dostat se do Evropy po moři. Pokusy o přeplutí ve vratkých člunech navíc často končí tragicky. Například loni v říjnu utonulo poblíž italského ostrova Lampedusa více než 360 lidí.

Italský ministr vnitra Angelino Alfano dnes oznámil, že do jižní Itálie od ledna přišlo 39 538 běženců a od zahájení operace na záchranu uprchlíků Mare Nostrum loni v říjnu to je přes 44 000 lidí. Itálie přitom počítá s dalším masivním přílivem uprchlíků i v následujících týdnech, mimo jiné i kvůli nestabilitě v Libyi.

Do Evropy mířilo v posledních měsících výrazně víc nelegálních imigrantů než v minulých letech. Uvádí to agentura Frontex, která koordinuje ochranu unijní hranice. Podle studie přišlo do EU od začátku roku načerno zhruba 60 tisíc přistěhovalců a přibližně každý třetí se chtěl dostat do Velké Británie. 

Imigranti v Calais
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus