Ozbrojenci na Ukrajině krátce zadrželi další členy mise OBSE

Kyjev - Ozbrojenci na východě Ukrajiny se dnes na několik hodin zmocnili další skupiny pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Slovenské ministerstvo zahraničí s odvoláním na Slováka, který byl ve skupině zadržených také, večer oznámilo, že inspektoři byli propuštěni. OBSE ale stále nemá kontakt se čtyřmi pozorovateli, kteří byli zajati v Doněcké oblasti v pondělí.

„Skupina pozorovatelů OBSE, včetně občana Slovenské republiky, byla propuštěna na svobodu,“ uvedlo večer slovenské ministerstvo, které předtím informovalo o zadržení pozorovatelů neznámými ozbrojenci asi 35 kilometrů západně od Doněcka. Podle Bratislavy se její krizový štáb telefonicky spojil se slovenským pozorovatelem, „který potvrdil, že on, jakož i dalších deset členů skupiny OBSE, jsou v pořádku a v bezpečí“. Všichni by měli pokračovat ve své misi.

OBSE informovala, že kolem poledne „ztratila kontakt“ se skupinou 11 pozorovatelů, ve které jsou dva Bulhaři, Američan, Fin, Ital, Nizozemec, Nor, Polák, Rakušan, Rus a Slovák. Skupina byla právě na cestě do Dněpropetrovska, když ji zastavila silniční kontrola v obci Marinka západně od Doněcka.

Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase, který s pozorovateli po jejich propuštění osobně mluvil, si museli při zadržení kleknout a odevzdat veškeré své věci. Zhruba po sedmi hodinách ale byli bez újmy propuštěni. 

O čtyřech členech mise OBSE, kteří byli na východě Ukrajiny zadrženi v pondělí, ale stále nejsou žádné informace. „Řekli mi (propuštění pozorovatelé), že stále nemají žádné podrobnosti. Ale že únosci, kteří je zadržovali, slíbili, že udělají všechno pro to, aby získali víc informací. Dokonce jsem od nich zaslechl obavy, že 'snad ještě žijí'. Už to podtrhuje nepřehlednost a napjatost zdejší situace,“ popsal Karas setkání s členy mise OBSE.

Miroslav Karas o propuštěných členech mise OBSE (zdroj: ČT24)