Šéf OSN: Zničení syrských chemických zbraní neskončí v termínu

Damašek – Zničení syrských chemických zbraní neskončí v termínu, napsal generální tajemník OSN Pan Ki-mun v dopise Radě bezpečnosti OSN. Ze země dosud zmizelo 92 procent chemických zbraní, zbytek se ale prý nestihne zničit do plánovaného data – 30. června. Syrské úřady se zavázaly ke zničení oficiálně přiznaných bojových látek, šéf OSN ale upozornil také na to, že se v syrském konfliktu nově používá chlór. Damašek jeho použití odmítá.

Dopis šéfa OSN je přiložený k zatím poslední zprávě Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kterou mezinárodní společenství pověřilo tímto odzbrojením Sýrie. Organizace v textu odhaduje, že ze země dosud odešlo na 92 procent syrských chemických zbraní. „Je nezbytné, aby Sýrie ukončila zbylé evakuační operace co nejdříve, jak se k tomu (syrské) úřady zavázaly. Je však již zřejmé, že některé činnosti spojené s likvidací syrského programu chemických zbraní budou pokračovat po 30. červnu,“ napsal podle AFP Pan Ki-mun.

Syrská opozice začala před několika týdny upozorňovat, že se Damašek sice zavázal zbavit se oficiálně přiznaných bojových látek, ale v bojích teď používá chlor. Armádní vrtulníky prý shodily v dubnu na tři města v provincii Hamá barely s chlorem. Na stranu opozice se připojili ochránci lidských práv z Human Rights Watch a oznámili, že pro to existují důkazy. Vláda nařčení odmítá a chlorové útoky připsala islamistům z fronty An-Nusra.