V Luhanské oblasti zuří boje, sestřelen armádní vrtulník

Kyjev – Ve východoukrajinských městech Slavjansku a Kramatorsku zuří tvrdé boje s nasazením dělostřelectva a letectva. Proruští rebelové v oblasti sestřelili vrtulník ukrajinské armády. Podle úřadujícího ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova zahynulo všech 14 lidí na palubě včetně jednoho generála. Místní média informují o ostřelování palebných pozic povstalců ve Slavjansku ukrajinskou armádou, nasazeny údajně jsou raketové baterie Grad. Povstalci se prý ukryli do obytných čtvrtí. Velení ukrajinské armády nicméně svou účast v bojích popřelo.

Podle zpravodajského serveru Ostrov začala ve Slavjansku a Kramatorsku „rozsáhlá protiteroristická operace“. Slavjanskem se podle zpráv na sociálních sítích rozléhají dávky ze samopalů a kulometů. Armáda údajně střílí do obytných čtvrtí, kde se povstalci ukrývají. Zdroje serveru Ostrov tvrdí, že hlavní vzbouřenecké síly Slavjansk opustily. 

„Je tu skutečná válka, tak mohutnou palbu jsme od začátku krize ve Slavjansku neslyšeli,“ píše obyvatel města na twitterovém účtu Svobodnyj Slavjansk. Bojuje se údajně zejména v předměstské obci Semenivka a na hlavním železničním nádraží. Obyvatelé jsou vyzýváni, aby nevycházeli na ulici a aby okna přelepili lepící páskou. Mobilní síť nefunguje.

Miroslav Karas, zpravodaj ČT:

„Situace se od útoku na doněcké letiště vůbec neuklidňuje. Dostáváme zprávy nejen o útocích na severu luhanské oblasti, ale i v srdci samotného Slavjansku, kde je údajně už i těžká technika.“

Ukrajinská armáda bezprostředně po nedělních prezidentských volbách zahájila mohutnou operaci proti povstalcům v Doněcku a v noci na dnešek vojáci zaútočili i na povstalecké pozice v Luhansku. Nově zvolený prezident Petro Porošenko varoval, že „protiteroristická operace“ vstupuje do nové fáze, bude účinnější a důraznější.

Oběti bojů na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Dnešní armádní operaci ve Slavjansku a Kramatorsku nicméně velení protiteroristické operace popřelo. Podle armádního mluvčího Vladislava Selezňova boje skutečně propukly, nicméně jsou projevem soupeření mezi konkurenčními skupinami povstalců. „Bojují mezi sebou,“ řekl mluvčí novinářům. „Žádné baterie raket Grad do obytných čtvrtí nestřílejí. Úkolem armády je zničit teroristy s co nejmenšími ztrátami mezi civilním obyvatelstvem. Opakuji - s co nejmenšími ztrátami,“ zdůraznil Selezňov.

Členové mise OBSE stále v ohrožení

Proruští separatisté obrátili pozornost i na pozorovatele OBSE. Jedenáctičlennou skupinu zadržovali několik hodin. Ráno se objevily první zprávy o jejich čtyřech kolezích, kteří zmizeli už v pondělí. „Pozorovatelé byli samozřejmě zadrženi,“ řekl doněcký „lidový gubernátor“. Nikdo je prý nezatkl, povstalci jen nyní zjišťují, o jaké osoby jde a kam a proč měli pozorovatelé namířeno. „Pak je necháme jít,“ řekl Ponomarjov. Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která tým na východ Ukrajiny vyslala, podle Ponomarjova separatisté varovali před cestami do neklidných oblastí. „Horlivé“ pozorovatele ale přesto OBSE na východ poslala, stěžoval si povstalecký vůdce.

Člen mise OBSE: Podařilo se nám povstalce přesvědčit, že nejsme nepřátelé

Anton Fillo, pozorovatel z jedenáctičlenné mise OBSE, v rozhovoru se zpravodajem ČT Miroslavem Karasem upřesnil, že přes všechna kontrolní stanoviště procházeli pozorovatelé bez problémů, na jednom z nich je ale zastavili ozbrojenci a zabavili jim mobilní telefony. „Nakonec jsme je přesvědčili o tom, že mise OBSE je tu proto, aby objektivně zhodnotila daný stav, a že nejsme žádní nepřátelé,“ vysvětlil Fillo s tím, že povstalci pak otočili, dokonce pozvali pozorovatele na oběd a odvedli je zpět do města.

Ve čtyřčlenné misi, zadržené podle dřívějších zpráv v pondělí večer východně od Doněcku, jsou pozorovatelé z Estonska, Dánska, Švýcarska a Turecka. OBSE má na východě Ukrajiny několik stovek dlouhodobých pozorovatelů, kteří tam působí od března.

Místní tisk:  Operuje zde několik vzájemně soupeřících proruských organizací

Ve středu vzbouřenci tvrdili, že o únosu pozorovatelů nic nevědí. Tisková služba povstalecké Doněcké lidové republiky vydala prohlášení, podle něhož o pohřešovaných cizincích prý „slyší poprvé“. Dnešní Ponomarjovovo prohlášení potvrzuje informace místních médií, že v oblasti operuje několik vzájemně soupeřících proruských organizací, které své akce nekoordinují.

Podle německého diplomata Wolfganga Ischingera, který je prostředníkem OBSE pro ukrajinskou krizi, může evropská organizace své pozorovatele z Ukrajiny úplně odvolat, pokud podobné incidenty budou pokračovat. „Pokud se budeme muset o jejich život soustavně bát, nezbude než je odvolat,“ řekl ve středu Ischinger televizi ZDF.

Vydáno pod