Snowden poprvé promluvil v televizi: V Rusku chci zatím zůstat

Washington – Američan Edward Snowden, kterého mají jedni za zrádce, druzí za vlastence a hrdinu, poprvé od prvního zveřejnění sledovacích praktik promluvil rozsáhleji v televizi. Štáb NBC s ním v Moskvě natočil dlouhý rozhovor. Snowden kromě jiného řekl, že by se rád vrátil do Spojených států, ale že v případě potřeby bude usilovat o prodloužení azylu, který vyprší 1. srpna.

„Není tajemstvím, že Spojené státy v dnešní době získávají kvalitnější informace od počítačů než od lidí. Jsem technik, nepracuji s lidmi, dával jsem dohromady systémy, které pracovaly pro USA na všech úrovních až po tu nejvyšší. Vláda to teď může popírat – říká, že jsem byl analytik na velmi nízké úrovni. Snaží se proti mně použít zařazení, na kterém jsem začínal, aby odvedli pozornost od celku mých zkušeností,“ řekl Snowden, který loni v létě předal médiím informace, z nichž vyplývá, že NSA a další zpravodajské služby hromadně získávaly údaje z odposlechů a odchycených e-mailů mimo jiné i od evropských špiček včetně kancléřky Angely Merkelové.  

Snowden trvá na tom, že to, co udělal, je správné, ačkoliv si americká vláda a politici myslí pravý opak. Ministr zahraničí John Kerry ho vyzval, aby se „pochlapil“ a vrátil, pokud důvěřuje americké justici. „Rozhodujícím faktorem je, že se jedná o muže, který zradil svou zemi, který sedí v Rusku, v autoritativní zemi, kde se ukryl,“ řekl Kerry v americké televizní stanici CBS. 

Snowden uvedl, že se nechce stát obětním beránkem americké justice a být exemplárně potrestán s tím, že se nic nezmění. Je ochoten se vrátit do Spojených států jen za situace, kdy to povede k určitým změnám. „Ústava Spojených států byla porušena ve velkém měřítku,“ řekl redaktorovi stanice NBC News.

Michal Kubal, vedoucí zahraniční redakce ČT:

„Snowden říká, že ochrana země jde na úkor osobní svobody. Hájí se tím, že on je ten pravý vlastenec a hájí původní principy. Nepřítel podle Snowdena nepřichází jen zvenku, ale může jím být i státní systém, který se vymkne kontrole. Řekl, že americké úřady upozorňoval na to, že to není správné. Proto se rozhodl k radikálnímu kroku. Kritici tvrdí, že to bylo velmi naivní, že jen nahrál nepřátelům.“

Snowden: Chtěl jsem do Jižní Ameriky, ale Rusko bylo jediné řešení

Snowden v rozhovoru uvedl, že jeho cílem nebylo skončit v Rusku, že se chtěl přes Kubu dostat do Jižní Ameriky. Ovšem poté, co mu Američané zneplatnili pas, to byla jediná možnost. Popřel, že by byl ruským agentem, že by ho kdy Rusové platili, že by se někdy potkal s ruským prezidentem. Zároveň uvedl, že si do Ruska nepřivezl žádné citlivé dokumenty. Údajně k nim na dálku přes internet ani nemá přístup.

„Zdá se, že je v Rusku opravdu nešťastný. Pokoušel se dostat do Německa, což se mu nepovedlo, zejména po velmi důrazném zásahu americké diplomacie, která Němcům naznačila, že by to zdaleka neprospělo vzájemným vztahům. Chtěl by se vrátit domů, ale je obviněný ze tří federálních zločinů, za každý z nich mu hrozí až deset let vězení. Americké úřady jednoznačně vylučují, že by dostal amnestii,“ uvedl Michal Kubal.

Michal Kubal, vedoucí zahraniční redakce ČT:

„Snowdenovi kritici tvrdí, že jeho jednání výrazně poškodilo americké postavení ve světě a vztahy s klíčovými spojenci v Evropě i v Latinské Americe. Zveřejněním prozradil způsob práce amerických tajných složek. Od té doby tajné služby pozorují, že došlo k zásadním změnám v chování některých teroristických organizací, které teď vědí, jakým způsobem se k nim američtí agenti můžou dostat.“

Stále není jasné, co všechno si Snowden z NSA odnesl, kde jsou dokumenty teď nebo jestli se k něčemu dostala Čína. Svou cestu už si ale našel do fikce - nedávno o něm vyšel komiks a chystá se i velkofilm. Azyl si chce Snowden v Rusku prodloužit, takže do kina na sebe bude moct vyrazit asi jen v Moskvě, konstatuje zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Snowden před rokem předal médiím informace o tom, jak NSA shromažďuje informace o elektronické komunikaci statisíců lidí po celém světě. Podle zveřejněných dokumentů byli mezi monitorovanými i vrcholní politici, mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová. Snowdenova odhalení vyvolala veřejné pobouření, americká Sněmovna reprezentantů kvůli tomu minulý týden schválila návrh zákona, který by měl omezit pravomoci NSA při sledování amerických občanů.

USA na Snowdena vydaly zatykač. Někdejší analytik tajné služby se v současnosti zdržuje v Rusku, kde získal dočasné útočiště. Platnost azylu mu vyprší v červenci.

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor podle svých slov nevěří tomu, že Snowden s ruskými tajnými službami nespolupracuje. „Napravovat systém země, kterou já stále považuji za demokratickou, v zemích, jako je komunistický Hongkong nebo komunistická Čína či autoritativní Rusko, mi přijde přece jen trochu zvláštní,“ prohlásil Šándor v pořadu ČT Události, komentáře.

Šándor: Nevěřím, že Snowden nespolupracuje s ruskými tajnými (zdroj: ČT24)