Pákistánští policisté nečinně přihlíželi ukamenování těhotné ženy

Láhaur (Pákistán) – Pákistánští policisté údajně nečinně přihlíželi kruté scéně, při níž příbuzní v úterý ukamenovali těhotnou ženu za to, že se provdala za milovaného muže. Pákistánský premiér Naváz Šaríf vyzval, aby bylo okamžitě vyšetřeno, proč policie proti útočníkům nezasáhla. Z rozhovoru, který manžel ukamenované ženy poskytl CNN, mezitím vyšlo najevo, že svou první manželku zabil, aby si mohl vzít dívku, kterou miloval.

Pětadvacetiletou Farzanu Ikbalovou a jejího manžela v úterý před budovou soudu v pákistánském Láhauru napadlo asi dvacet příbuzných s klacky a cihlami. Ženu nakonec ubili, přičemž na vraždě se podílel i její otec a bratři. Všichni podezřelí pak z místa uprchli, s výjimkou otce, který se k činu přiznal a byl zadržen. „Bylo jich asi 28 nebo 29, včetně tří žen. Musí být potrestáni ne za jednu, ale za dvě vraždy, Farzana byla přece těhotná,“ říká právník ukamenované ženy Raj Mustafa.

Manžel Muhammad Ikbal prohlásil, že policisté neudělali nic, aby násilí – trvajícímu čtvrt hodiny – zabránili. „Prosil jsem je, aby nám pomohli, ale oni odmítli, že to není jejich povinnost,“ tvrdí Ikbal. V rozhovoru pro americkou CNN uvedl, že svou první manželkou zabil, aby si Farzanu mohl vzít. Pákistánské úřady potvrdily, že žena byla zabita před šesti lety a že zločin oznámil Ikbalův syn. Podle místního policejního vyšetřovatele byl ale Ikbal později propuštěn na kauci, protože mu jeho syn odpustil, což pákistánské zákony umožňují. Nyní asi dvacetiletý syn pro CNN otcova slova potvrdil a dodal, že otec strávil ve vězení asi rok.

Pákistán vyšetřuje případ ukamenování mladé těhotné ženy (zdroj: ČT24)

Pákistánský premiér Šaríf dnes označil ukamenování Ikbalové před láhaurským soudem za „naprosto nepřijatelné“ a nařídil hlavnímu ministrovi provincie Paňdžáb, aby „okamžitě začal jednat“ a do večera mu předložil zprávu. Policie reagovala prohlášením, že některé z viníků vraždy už zatkla, jiní jsou nyní vyšetřováni.

„Vraždě ze cti“ padne každoročně za obět na tisíc Pákistánek

V některých částech převážně muslimského Pákistánu se očekává, že manžela ženě vybere rodina. Pokud žena odmítne a zvolí si manžela sama, rodinu tím podle přesvědčení konzervativních Pákistánců zostudí a příbuzní pak vykonají „vraždu ze cti“.

To byl také případ Farzany, které rodina určila za muže jednoho z jejích bratranců, ale ona si místo toho zvolila Muhammada. Prý dokonce již měli souhlas rodiny, jenže loni v prosinci Farzanina matka zemřela a její otec a bratři změnili na sňatek názor. Otec pak podal na dlouholetého snoubence své dcery žalobu pro únos. Dvojice čekající před soudní budovou přišla dokázat, že se Ikbalová vdala z vlastní vůle. Příbuzní ženu napadli a zbili i jejího manžela, který se ji snažil bránit.

Organizace zaměřující se na práva žen Aurat Foundation na základě novinových zpráv odhaduje, že ročně je z podobného důvodu usmrceno na tisíc Pákistánek. Přesnější čísla nelze získat, vláda oficiální statistiky nevede. K soudu se dostane pouze několik málo případů a může se stát, že viníci nejsou potrestáni. „Lidé nemají strach z práva, protože vědí, že je nikdo nepotrestá. Zůstanou na svobodě a můžou podobné věci páchat dál,“ říká aktivistka Farzana Bariová.

Ukamenovaná Pákistánka Farzana Ikbalová
Zdroj: ČT24