MERS se dál šíří, Írán hlásí první oběť

Teherán - Írán zaznamenal první oběť nebezpečného koronaviru MERS. Na jihovýchodě země zemřela třiapadesátiletá žena, v provincii Kermán se nakazili i další lidé. Nejvíc úmrtí na nemoc zatím hlásí Saúdská Arábie. Od roku 2012 virus zabil 187 lidí. Lékaři proti němu zatím neumějí bojovat.

„Imunitní systém ženy byl kvůli chronickému onemocnění zasažen. Nezvládla s virem bojovat,“ uvedlo íránské ministerstvo zdravotnictví. Již v úterý bylo oznámeno, že se virem nakazily dvě sestry z provincie Kermán, stav jedné byl označen za vážný. Virem se ženy nakazily údajně v nemocnici, kde sdílely pokoj s Íránkou, která se nedávno vrátila ze Saúdské Arábie, odkud se virus začal v roce 2012 šířit. Podle médií bylo v Íránu zaznamenáno dalších šest případů nákazy.

První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v Saúdské Arábii v září 2012. Podle nejčerstvějších údajů tam v důsledku nákazy zemřelo už více než 187 lidí. Je to asi třetina všech nakažených. Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Saúdskoarabští představitelé mají obavy, že počet nemocných nejen u nich může rychle narůst vzhledem k tomu, že do země v červnu zamíří tisíce poutníků kvůli postnímu měsíci ramadánu a v říjnu pak kvůli pouti do Mekky. Íránské úřady již oznámily, že všechny cestující ze Saúdské Arábie budou prověřovat, a ti, u kterých se objeví podezření na nákazu, budou muset strávit 14 dní na pozorování.