Chcete smazat svou minulost z Googlu? Stačí už jen podat žádost

New York – Americká společnost Google spustila internetový formulář, jehož prostřednictvím mohou Evropané žádat o odstranění údajů z výsledků vyhledávání. Firma tak reaguje na nedávné rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie. Podle něj mohou lidé od provozovatelů vyhledávačů požadovat, aby se ve výsledcích vyhledávání nezobrazoval obsah, který považují za nežádoucí.

Soudní dvůr EU před dvěma týdny přiznal jistému Španělovi „právo být zapomenut“ (right to be forgotten) ve výsledcích populárního vyhledávače Google (čtěte víc). Provozovatelé vyhledávačů mají podle verdiktu povinnost posoudit, zda má žádající osoba právo na to, aby určité informace už nebyly s jejím jménem ve výsledcích vyhledávání spojovány.

„Je-li tomu tak, odkazy na webové stránky obsahující tyto informace musí být vymazány ze seznamu výsledků vyhledávání,“ zní verdikt. Mezi důvody, kdy veřejný zájem převládne nad právem jednotlivce, uvedli soudci například význam osoby pro veřejný život.

Lidé, kteří chtějí uplatnit „právo být zapomenut“, musí:

  • předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti, například platného řidičského průkazu
  • vybrat z nabídky 32 evropských zemí tu, jejíž zákony se na žádost vztahují
  • poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují
  • vysvětlit, proč je tato adresa „ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná“

Příslušný webový formulář najdete zde.

Soudní dvůr EU poukázal na to, že vyhledávání umožňuje získat o hledané osobě strukturovaný přehled informací, z nichž některé se týkají soukromého života. Bez vyhledávače by přitom nemohly být vzájemně propojeny nebo by to šlo jen velmi obtížně.

Google, který v Evropě zpracovává zhruba 90 procent všech dotazů v internetovém vyhledávání, již podle agentury Reuters obdržel tisíce žádostí. „Při vyhodnocování žádosti budeme přihlížet k tomu, zda o vás výsledky vyhledávání obsahují informace, které již nejsou aktuální. Ověříme také, zda je dostupnost těchto informací ve veřejném zájmu – například pokud souvisejí s finančními podvody, pracovním pochybením, odsouzením za trestný čin nebo veřejným působením v roli státního úředníka,“ uvádí se průvodním textu formuláře.

Larry Page (vpravo) a Sergey Brin - zakladatelé Googlu
Zdroj: ČTK/AP/Ben Margot

Server BBC uvedl, že více než polovinu žádostí, které do Googlu přišly z Velké Británie, podali pravomocně odsouzení pachatelé trestných činů.

Generální ředitel Googlu Larry Page v rozhovoru pro Financial Times připustil, že verdikt firmu zaskočil. Slíbil zároveň, že pojetí ochrany soukromí se v Evropě dostane na novou úroveň. „Snažíme se teď být více evropští a přemýšlet o tom možná víc z evropského kontextu,“ poznamenal Page. Obává se nicméně, že rozhodnutí soudu by mohlo posílit vliv represivních režimů, které usilují o omezení internetové komunikace.

Page také varoval, že snaha regulovat internet by mohla zbrzdit vývoj inovací a poškodit nejmladší generaci internetových startupů. „Myslím, že v důsledku regulace internetu se nedočkáme takových inovací, jaké tu byly v minulosti,“ řekl.

Internetový gigant oznámil, že založí komisi složenou z vysokých manažerů firmy a nezávislých expertů, která pomůže firmě vyrovnat se s očekávanou záplavou žádostí ze zemí Evropské unie. Kdy konkrétně odkazy z výsledků vyhledávání odstraní, Google neuvedl.

Reportáž: Lidé mohou žádat Google o odstranění údajů z vyhledávání (zdroj: ČT24)