V Kalifornii prý zbaví vašeho psa strachu z létání

Kalifornie - V americké Kalifornii otevřely speciální kurzy, které mají psy připravit na létání a zbavit je strachu. V simulátoru letadla si mohou vyzkoušet například turbulence, které mohou být pro zvířata stresující. O výcvik mají zájem hlavně lidé, kteří trénují vodicí psy. Za jeden den vyučování si letecká škola účtuje 350 dolarů, v přepočtu zhruba sedm tisíc korun.

Doprovodit svého pána přes bezpečnostní kontrolu před vstupem na palubu letadla nebo ho dovést k sedadlu, to jsou jen některé z úkolů, které musí zvládat vodicí psi. Co všechno let obnáší a jak se na něj co nejlépe připravit, teď proto zvířata i jejich páníčky vyučují v americké Kalifornii.

Talaat Captan, zakladatel kurzů, Air Hollywood:

„Ten nápad jsem dostal, když jsem jednou čekal na odbavení do kabiny letadla. Celou dlouhou řadu tam na několik minut zablokoval pes, který za žádnou cenu nechtěl projít detektorem kovu. Byl velmi neklidný a jeho majitel byl taky pořád nervóznější a nervóznější.“

„Důležité je opakování. Psi potřebují, aby se s nimi aktivita provedla několikrát, teprve potom se to naučí. Také musí zažít všechna prostředí a hlasité zvuky, které jsou s létáním spojené. Teprve když to začnou vnímat jako každodenní záležitost, zůstanou klidní,“ říká Mary Segallová, chovatelka psů, Canine Companions for Independence. Kurzy jsou zatím pro běžné Američany poměrně drahé. Za jeden den v letecké škole zaplatí zájemci o kurz v přepočtu zhruba sedm tisíc korun.

Speciální kurz připravuje zvířata na létání (zdroj: ČT24)
Vydáno pod