Cameron prý pohrozil odchodem Británie z EU kvůli Junckerovi

Berlín - Britský předseda vlády David Cameron pohrozil možným odchodem Británie z Evropské unie v případě, že se bývalý dlouholetý lucemburský premiér Jean-Claude Juncker stane příštím šéfem Evropské komise. Informoval o tom dnes německý list Spiegel. Juncker je podle Camerona příliš federalistický a mohl by zhatit naděje na zreformování vztahů Británie k Unii.

Cameron podle listu na okraji úterního summitu Evropské unie v Bruselu uvedl, že v případě schválení Junckera do čela komise nebude schopen zaručit setrvání Británie v EU. Vytvořil tak tlak mimo jiné na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která v pátek Junckerovu kandidaturu na post šéfa Evropské komise podpořila.

„Tvář z osmdesátých let nemůže vyřešit problémy příštích pěti let,“ uvedl podle listu na Junckerovu adresu britský premiér. Z jeho výroků údajně vyplynulo, že schválení Junckera do čela komise by mohlo destabilizovat britskou vládu takovým způsobem, že by musela uspíšit referendum ohledně členství Británie v Evropské unii a toto referendum by pak pravděpodobně vyznělo v neprospěch členství. Cameron loni přislíbil, že referendum uskuteční v roce 2017, pokud jeho konzervativci příští rok vyhrají parlamentní volby.