Propuštění Bergdahla uspíšil jeho zhoršený zdravotní stav

Kábul – Zdravotní stav zajatého vojáka Boweho Bergdahla se zhoršoval, proto jsme museli jednat rychle, řekl americký ministr obrany Chuck Hagel na návštěvě Bagrám v Afghánistánu. Přijel tam necelý den poté, co hnutí Taliban propustilo amerického vojáka po pěti letech držení. Vláda ve Washingtonu se kvůli naléhavosti případu ani neobracela na Kongres, aby s ním svůj postup zkonzultovala. Taliban přitom uvolnil Bergdahla výměnou za propuštění pěti svých členů z věznice na Guantánamu. Voják byl nyní převezen do německé nemocnice.

Bergdahl, který pochází z amerického státu Idaho, byl zadržen 30. června 2009, tedy zhruba dva měsíce poté, co dorazil do Afghánistánu. Přesné okolnosti Bergdahlova únosu jsou stále nejasné. Bergdahla vyzvedli v sobotu večer místního času na východě Afghánistánu příslušníci amerických zvláštních sil, kteří na místo přiletěli helikoptérou. Vojákům ho předala skupina 18 Talibanců. Washington o výměně hovoří jako o „nenásilné“. 

Bergdahl byl ošetřen na letecké základně v Bagrámu a odletěl do americké vojenské nemocnice v německém Landshutu. Několik hodin po Bergdahlově propuštění odletěla z Guantánama do Kataru na palubě amerického vojenského stroje C-17 pětice zadržovaných Talibanců. Katar nesmějí nejméně rok opustit. Nejmenovaný zdroj z amerického ministerstva obrany uvedl, že v Kataru budou umístěni ve věznici a že „jejich pohyb a činnost budou omezeny“. Prezident USA Barack Obama potvrdil, že součástí dohody byly bezpečnostní záruky, které dal Katar Spojeným státům.

Barack Obama s rodiči Bergdahla na dvoře Bílého domu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

 Otec propuštěného vojáka poděkoval všem zúčastněným vládám za návrat syna a připomněl komplikovanost celého procesu. Také Taliban v sobotním prohlášení uvítal propuštění svých mužů s „velkým uspokojením“. Za velké vítězství označil propuštění vůdce Talibanu mulla Muhammad Umar. „Upřímně blahopřeji muslimskému afghánskému národu, všem Božím bojovníkům a rodinám a přátelům vězňů za toto velké vítězství,“ prohlásil.

Propuštění Bergdahla uspíšil jeho zhoršený zdravotní stav (zdroj: ČT24)