Arktida je údajně plná plastových částeček

Londýn – To, že Arktida taje a že budou stoupat hladiny oceánů, se tvrdí už desetiletí. Novinkou ale je, že tající ledy v sobě nejspíš skrývají miliardy kousků plastů. Se šokující zprávou přišel americko-britský vědecký tým. Osm procent evropských igelitových pytlíků skončí v moři. Spolu s jinými plasty v oceánech zabijí ročně na 100 tisíc mořských savců a přes milion ptáků. Umělohmotnou dietu má už podle Bruselu i 96 procent opeřenců v Severním moři. A mikročástice se stávají i součástí těl živočichů. Umělá hmota z arktických ledů tak možná z ryb udělá nejedlé plastové stvůry dřív, než se očekávalo.

Arktida je údajně plná plastových částeček (zdroj: ČT24)

Výroba igelitové tašky trvá necelých 120 sekund. V průměru pak taška slouží dvacet minut. Ale je zapotřebí až 400 let, aby se úplně rozpadla. Svědčí o tom i arktické ledy, ve kterých se našly miliardy kousků plastů.

Arktická ledová pokrývka se zmenšuje o víc než 3 procenta za desetiletí. V tom příštím tak obohatí oceány o miliardy tun vody, ale i o to, co led v sobě uvěznil – blížící se katastrofa tak má i silnou plastovou příchuť. Do moří se v příštích 10 letech uvolní nejspíš víc než bilion kousků plastů, rozložených na malé kousky, často neviditelné pouhým okem. 

image_572031
Zdroj: ČT24

Nepřítel číslo jedna: igelitová taška

Plastové nadšení začalo ve 40. letech a miliardy tun odpadu skončily tam, kde neměly. Skládka, která kvůli proudům koluje v severním Pacifiku, je už velká jako třetina Evropy. Některé evropské země už plastové tašky v různé míře omezily. Poprvé Dánové, když v roce 1994 zavedli daň na všechny obaly. Počet igelitek díky tomu poklesl o 66 procent. Prvním evropským městem, které ve svém katastru vůbec zakázalo používání igelitových tašek, je anglické Modbury. Země, která tradičně tenhle nákupní doplněk milovala, tedy Itálie s 20 miliardami kusů ročně, zakázala igelitky v roce 2011. 

Evropská unie spotřebuje ročně na 100 miliard jednorázových igelitek. Podle Bruselu je český průměr okolo tří set. Evropský parlament chce do tří let zmenšit jejich objem o polovinu. A do pěti let o 80 procent. V tuzemsku, kde dosud žádný předpis neomezuje nebo nezakazuje používání plastových tašek, se o snížení postarala peněženka. „Produkce plastových tašek během posledních 5-8 let markantně klesla, a to proto, že všechny velké řetězce ty plastové tašky zpoplatnily,“ uvedl Ladislav Trylč z ministerstva životního prostředí.

image_572032
Zdroj: ČT24
Vydáno pod