Snowden chce do Brazílie

Brasília - Edward Snowden požádal o azyl Brazílii. V rozhovoru pro brazilskou televizi Globo bývalý konzultant americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) prohlásil, že do Latinské Ameriky směřoval od samého počátku. Do srpna může pobývat na dočasný azyl v Rusku.

Snowden před rokem vyzradil, že NSA a další zpravodajské služby shromažďovaly údaje o telefonátech a e-mailové komunikaci milionů lidí po celém světě. Přes Hongkong pak vycestoval do Ruska, které mu poskytlo dočasný azyl. „Nikdy jsem nezamýšlel jet do Ruska, byl jsem na cestě do Latinské Ameriky, do Ekvádoru, ale zrušili mi pas a nemohl jsem pokračovat,“ připomenul.

„Mé právo na azyl tady (v Rusku) končí začátkem srpna. Jestliže mi azyl nabídne Brazílie, rád jej přijmu, hrozně rád bych žil v Brazílii,“ sdělil Snowden. Připomenul také, že jihoamerickou zemi o to požádal hned v Moskvě před desíti měsíci, když byl zadržen na letišti a USA mu zrušily pas. „Požádal jsem tehdy o azyl několik zemí, mezi nimi Brazílii,“ sdělil.

V rozhovoru s televizí Globo trval na tom, že jeho žádost o azyl je jasná a zřejmá, brazilské úřady ji ale považují za neoficiální. Snowden už v prosinci zaslal Brazílii otevřený dopis, v němž ocenil kritickou reakci Brazílie na informace o rozsáhlém špehování. Brazilská vláda tehdy tvrdila, že oficiální žádost o azyl neobdržela. „To je pro mne novinka, vypadá to, jako kdybych nerespektoval postup,“ sdělil Snowden televizi.

V Brazílii běží od loňska podpisová kampaň, která má Snowdenovu žádost o azyl podpořit; zatím se k ní připojilo přes milion lidí. Petiční akci zahájil David Miranda, což je životní partner amerického novináře Glenna Greenwalda, který jako první informace vynesené Snowdenem publikoval. Miranda řekl, že chce petici předat prezidentce Dilmě Rousseffové, jakmile pod ní bude jeden a čtvrt milionu podpisů.

Snowden pracoval na zakázce pro NSA na Havaji, odkud loni 20. května odletěl do Hongkongu. USA ho 22. června obvinily ze špionáže a den nato odcestoval do Moskvy. Ekvádorský ministr zahraničí původně řekl, že Snowden požádal o azyl jeho zemi, ale Ekvádor to později popřel.