Francie udělala zátah proti verbířům bojovníků džihádu

Paříž – Čtyři lidi napojené na sítě islámských radikálů zatkla dnes ráno policie v oblasti Paříže a na jihu Francie. Stalo se tak krátce po zadržení Francouze Mehdiho Nemmouche, který je podezřelý z nedávného vražedného útoku v bruselském židovském muzeu. „Jsou to lidé, kteří verbují bojovníky džihádu. Těmto teroristům se nesmí dát žádná šance. Jejich pronásledování bude totální. Víc vám toho neřeknu,“ oznámil bez dalšího upřesnění francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Francie už vyzvala evropské země k větší spolupráci při sledování islámských radikálů, kteří se vydávají bojovat do Sýrie. Odhaduje se, že mezi islamisty v Sýrii jsou až tři tisíce Evropanů, z toho 800 Francouzů. „Je potřeba zlepšit výměnu informací mezi našimi tajnými službami a posílit v rámci Evropské unie sledování teroristických skupin, stejně jako lepší dohled nad infrastrukturou a letišti,“ prohlásil Cazeneuve. Před přílivem cizinců do Sýrie varovaly i Spojené státy.

Jak upřesnil zpravodaj ČT Petr Zavadil, krátkodobá francouzská opatření pro boj s islámskými radikály zahrnují posílení bezpečnostních opatření u škol, letišť nebo míst spojených s náboženstvím. Dlouhodobý plán pak počítá s posílením pravomocí tajných služeb v čele s kybernetickou složkou, která se zaměří na kontrolu komunikace mezi podezřelými lidmi. Plán se zaměřuje i na prevenci – má vzniknout krizová buňka pro rodiny, které mají podezření, že se některý z jejich členů dostal do hledáčku radikálních islamistů. Ministr vnitra chce posílat i vyškolené imámy do věznic, kde se delikventi dostávají do kontaktu s islamisty.

Francouzská policie zadržela v pátek v Marseille na jihu Francie Mehdiho Nemmouche podezřelého z útoku v bruselském židovském muzeu, kde předminulý víkend zahynuli čtyři lidé. U zadrženého našli videozáznam, na němž se ke zločinu podle všeho sám přihlásil. Jde o Francouze arabského původu, který loni bojoval po boku islamistů v Sýrii a který už má za sebou několikaleté vězení. Devětadvacetiletý Nemmouche měl prý u sebe při zatčení samopal kalašnikov a revolver s municí stejného typu, jaký byl použit při útoku v Bruselu. Útočník v Bruselu, odkud Nemmouche v pátek přijel autobusem do Marseille, měl také stejný samopal.

Nemmouche je svým osobním profilem podle místních komentářů podobný mladému francouzskému islamistovi Mohamedu Merahovi, který pobýval v Afghánistánu a Pákistánu a poté v březnu 2012 na jihu Francie zavraždil ve jménu džihádu tři vojáky a čtyři Židy včetně tří dětí. Ozbrojený Merah se při zatýkání bránil a policisté ho zastřelili.