USA obvinily hackera z loupeže více než 100 milionů dolarů

Washington - Spojené státy obvinily ruského hackera Jevgenije Bogačeva z řízení celosvětového organizovaného útoku na stovky tisíc počítačů. Skupina se s pomocí zákeřného softwaru zmocnila více než 100 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) z bankovních účtů firem i jiných subjektů.

Bogačevově skupině se údajně podařilo počítače infikovat softwarem, který kradl přístupová hesla a čísla účtů. Oběti tak přišly o miliony dolarů. Členové gangu pocházejí z Ruska, Ukrajiny a Británie.

Bogačev je podle prokuratury v Pittsburghu ve vazbě a čelí obvinění ze zločinného spiknutí, podvodu a praní špinavých peněz.

Obvinění se zatím týkají pouze jedné oběti, firmy Haysite Reinforced Plastics z pensylvánského Erie. Podle obvinění hackeři během jediného dne, 20. října 2011, firmu okradli o 824 000 dolarů. V související civilní žalobě je zmínka také o dalších obětech, mezi nimiž je i nejmenovaný kmen amerických indiánů ze státu Washington, místní policie ve státě Massachusetts nebo restaurace.

Zatímco například jedna floridská banka přišla o sedm milionů dolarů, massachusettská policie zaplatila 750 dolarů jako „výkupné“, které požadoval zákeřný software v jejích počítačích.