NASA vyzkouší přistávací talíř pro lety na Mars

Los Angeles – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) u havajských ostrovů vůbec poprvé otestuje nový přistávací prostředek pro lety na Mars. Zařízení o tvaru disku či velkého talíře by mělo být schopno dopravovat na sousední planetu těžké náklady a později i astronauty. Test byl původně plánován na dnešek, vzhledem k povětrnostním podmínkám bude ale přesunut na 5., 7., 9., 11. nebo 14. června, oznámila NASA.

Pro snášení sond a modulů na Marsu se od sedmdesátých let dodnes používá tentýž tradiční tvar padáku. Pokud ale mají přistávat na Marsu lidé s veškerým vybavením, musí být k dispozici větší a mnohem silnější prostředek. Padák nového zařízení má proto průměr 33,5 metru a je dvojnásobně velký proti tomu, který předloni na Mars snesl tunové vozítko Curiosity. Je tak obrovský, že se nevejde do větrných tunelů, které NASA pro testování podobných padáků obvykle využívá. 

Pokud dovolí počasí, vynese balón v úterý testované zařízení z vojenské základny na Kauai do výšky 37 kilometrů nad Tichý oceán, kde jej spustí dolů. V té chvíli se zažehnou jeho raketové motory a vynesou jej rychlostí čtyřnásobně překračující rychlost zvuku do výšky 55 kilometrů. 

Geofyzik Kletetschka: Počasí bude hrát při testu velkou roli (zdroj: ČT24)

Prostředí v takové výšce je podle inženýrů svou řídkou atmosférou podobné tomu, co je kolem Marsu. Jakmile se zařízení začne snášet dolů, měl by se nafouknout plášť kolem něj a rozevře se obří padák. To by mělo celý disk dopravit bezpečně na hladinu moře.

Průběh experimentu budou zaznamenávat kamery umístěné kolem celého zařízení a budou jej moci sledovat i diváci napojení na webovou stránku NASA.

Živé video z NASA: ZDE a ZDE.

Inženýři ale upozorňují na to, že na první pokus se let nemusí povést. „Pokud získám údaje, budu úplně spokojený,“ řekl vedoucí projektu Mark Adler. Další zkušební lety s novým zařízením NASA plánuje příští rok. 

Vydáno pod