Separatisté rozdávali Porošenkova lízátka, Ukrajinci je rozdupali

Doněck – Při střetech mezi armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny v poslední době často létají kulky. Vzbouřenci se ale v neděli rozhodli vytáhnout zbraň jiného kalibru – čokoládu, bonbony a karamel. Zdejší obyvatelé je ovšem nepřijali. Zjistilo se totiž, že separatisté rozdávají sladkosti od firmy Rošen. Ta patří novému prokyjevskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Píše o tom na webu Washington Post.

Na víkendové shromáždění na Leninově náměstí v Doněcku se hrnuly celé rodiny s dětmi, aby si poslechly, jak vzbouřenci brojí proti „krvelačné kyjevské juntě“. Ti chtěli upozornit zejména na to, že ukrajinská armáda podle nich nevybíravě útočí na civilisty. 

Všichni zúčastnění byli pozitivně naladěni, zvlášť když děti zjistily, že pro ně mají vzbouřenci speciální překvapení – krabice čokolád, karamel a citrónových lízátek vyrabovaných z místního skladu. To, co se jevilo jako výtečné PR, se ale rychle proměnilo v pravý opak. 

Zjistilo se totiž, že sladkosti pocházejí ze společnosti Rošen, kterou vlastní nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko. „To je provokace!“ začali křičet lidé v davu. „Bonbony jsou otrávené!“ přidali se další. Propuklo rozzuřené skandování: „Nechceme krvavé bonbony!“ a matky začaly rozkopávat krabice a rozšlapávat jejich obsah.  

Uklízení náměstí v Doněcku
Zdroj: ČT24/Youtube/Washington Post

Ozbrojenci nakonec museli prchnout v dodávce, za kterou shromáždění lidé házeli sladkosti. Mezi lidmi mezitím vypukly téměř filozofické diskuse, zda bylo správné bonbony odmítnout. „Za druhé světové války jsme kouřili německé cigarety. Jaký je v tom rozdíl?“ ptal se bělovlasý muž se zlatými zuby. „Porošenko nás nemůže zároveň vraždit a krmit!“ odvětila žena v halence, a dál rozdupávala krabice, až z nich zbyly jen malé kousky kartónu.  

Dav se nakonec uklidnil a opustil Leninovo náměstí. Na dlažbě zůstala jen lepkavá směs rozteklého karamelu a čokolády. Pracovníci úklidu pak měli s čištěním ulic plné ruce práce, dodává Washington Post.

Vydáno pod