Ukrajinská armáda dál útočí na Slavjansk, Turčynov vyjel na inspekci

Kyjev – Ukrajinská armáda obnovila útok na Slavjansk držený proruskými separatisty. V úterý v této východoukrajinské oblasti zahynulo při tvrdých střetech s vojáky údajně až několik set rebelů. Na inspekci neklidných východních regionů zamířil úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, který zde prý dokonce koordinoval akce armádních složek.

Ukrajinská armáda začala ostřelovat Slavjansk po relativně klidné noci. Ruská agentura ITAR-TASS uvádí, že dělostřelecké útoky následují v minutových až dvouminutových intervalech. Letectvo prý také znovu zaútočilo na nedalekou vesnici Semenivka. V noci pak měla armáda ostřelovat město Ščastja nedaleko Luhansku, střely prý dopadly nejen na kontrolní stanoviště separatistů, ale zasáhly i obytný dům a poškodily městské rozvody vody. Obyvatelé se ukryli do sklepů.

Na Ukrajině vypukly nejtvrdší boje od začátku krize (zdroj: ČT24)

Povstalci dnes také oznámili, že v bojích u města Krasnyj Lyman severně od Slavjansku zahynulo nejméně deset civilistů a osm separatistů, poté co bylo během bojů poničeno několik domů včetně nemocnice.

Ukrajinská národní garda, která armádě v operaci pomáhá, oznámila, že se kvůli nedostatku munice stahuje z jednoho ze stanovišť v Luhansku. Zásoby střeliva gardisté spotřebovali během desetihodinové bitvy se separatisty; právě Luhansk totiž patří vedle Slavjansku mezi místa nejsilnějšího odporu.

Mapka Doněcké oblasti
Zdroj: ČT24

Do příhraničních oblastí s Ruskem odcestoval i šéf parlamentu Turčynov, který dočasně zastává i post hlavy státu. Již v úterý Turčynov pověřil silová ministerstva země, aby prozkoumala možnost vyhlášení výjimečného stavu v dotčených oblastech.

Turčynov se dnes nečekaně objevil na armádním postu u Slavjansku, kde v maskovací uniformě a neprůstřelné vestě „koordinoval akce armádních složek“. Na velitelském stanovišti spolu s ministrem vnitra Arsenem Avakovem přijímal hlášení velitelů a dohlížel na činnost štábu „protiteroristické operace“. Svému novinářskému doprovodu oznámil, že rusko-ukrajinskou hranici v centrálním a jižním sektoru Luhanské oblasti blokuje ukrajinská armáda. Velení si od této operace slibuje odříznutí zásobovacích cest z Ruska a zastavení přesunů ruských ozbrojenců do Doněcké a Luhanské oblasti. Pohraniční stráž se zatím snažila o posílení ostrahy hranic, o jejich úplném uzavření se dosud nehovořilo.

Oleksandr Turčynov na armádním postu u Slavjansku
Zdroj: ČT24/storage1.censor.net.ua

Okupace hraničních přechodů má prý krýt ústup separatistů na ruské území

Podle agentury AP dnes povstalci vyhnali ukrajinské pohraničníky hned ze tří hraničních postů. Jeden z nich ve městečku Sverdlovsk jižně od Luhansku má prý sloužit k vytvoření „humanitárního koridoru,“ jímž bude mít civilní obyvatelstvo možnost uprchnout před válečným chaosem do Ruska. Obsazení hraničních přechodů je projevem neschopnosti špatně vycvičených a nedostatečně vyzbrojených ukrajinských vojáků potlačit vzpouru separatistů, píše AP. Místní média incident potvrdila s tím, že pohraničníci odešli ze Sverdlovsku bez boje a post prý obsadili ruští kozáci.

Ukrajinská média dávají hraniční koridory povstalců do souvislosti s rostoucím tlakem armády na vzbouřenecké pozice. Ve Slavjansku a řadě dalších svých opěrných bodů radikálové ztrácejí iniciativu a snaží se prý vmísit mezi civilní obyvatelstvo prchající z města. Spíš než k humanitárním účelům má okupace hraničních přechodů sloužit ke krytí ústupu separatistů na ruské území.