Obamův vzkaz postkomunistické Evropě: Nikdy nezůstanete sami

Varšava – Americký prezident Barack Obama ve svém projevu před Královským zámkem potvrdil spojenecké závazky USA k zemím postkomunistické Evropy - jmenovitě zmínil členské státy NATO, které sousedí s Ruskem. V reakci na ukrajinskou krizi a anexi Krymu je ubezpečil, že Spojené státy budou hájit jejich územní integritu. Moskvu varoval před dalšími provokacemi; velké státy prý nemohou vyhrožovat malým.

Obamův projev: Velké státy nesmějí vyhrožovat těm malým (zdroj: ČT24)

„Polský národ byl ve své historii několikrát opuštěn přáteli v době, kdy je potřeboval nejvíce. A proto jsem zde - abych jménem Spojených států a jménem Severoatlantické aliance zopakoval, že náš závazek bezpečnosti Polska nepolevuje,“ prohlásil Obama ve své řeči, již přednesl v centru staré Varšavy. „Útok na jednoho z nás (ze členů NATO) je útokem na ostatní. Jako spojenci máme jednoznačnou povinnost bránit vaši územní celistvost – a taky to uděláme. Jsme spolu teď a jsme spolu navždy.“

Obama tak svým projevem reagoval na bezpečnostní krizi v Evropě, kterou vyvolala revoluce na Ukrajině a následná ruská anexe Krymu. „Dny impérií a zón vlivu jsou za námi,“ konstatoval. „Větší státy nemohou vyhrožovat malým, nemohou si vynucovat jejich území namířenými zbraněmi a nikdy nemůže jedna čára perem legitimizovat krádež území. Nikdy nemůžeme přijmout ruskou okupaci Krymu nebo porušování ukrajinské svrchovanosti.“

Vzkaz Polsku a Pobaltí: Nikdy nezůstanete sami

Už včera americký prezident oznámil, že Spojené státy na kontinentu posílí svou vojenskou přítomnost – do Evropy pošlou více vojáků vždy na přechodnou dobu, posílit se má i přítomnost amerického námořnictva na Baltu a v Černém moři. Obama proto žádá Kongres, aby schválil podporu v hodnotě jedné miliardy dolarů, čili zhruba 20 miliard korun. Od navýšení prostředků si podle vlastních slov slibuje nejen větší bezpečnost pro členské státy NATO, ale i podporu Ukrajině, Moldavsku a Gruzii.

„Ruská agrese na Ukrajině nám připomíná, že my, svobodné národy, si nesmíme dovolit usnout na vavřínech. Musíme pokračovat v boji za naši vizi svobodné a mírové Evropy,“ prohlásil dnes Obama - a o soudržnosti jmenovitě ubezpečoval ty členské země NATO, které s Ruskem sousedí a ve kterých žijí početné rusky mluvící komunity. „Polsko nikdy nezůstane samo. Estonsko nikdy nezůstane samo. Litva nikdy nezůstane sama. Lotyšsko nikdy nezůstane samo.“

USA mluví o ekonomickém zázraku, pro SRN je polština jazyk svobody

V metropoli na Visle se Obama spolu s představiteli čtyřiceti evropských států – včetně prezidenta Miloše Zemana – účastní oslav pětadvacátého výročí prvních, částečně svobodných voleb. V Polsku vedly k pádu komunismu a stály na počátku dominového efektu, kdy si o svobodu řekly i ostatní sovětské satelity ve střední a východní Evropě (o významu polského června '89 čtěte více zde).

Americký prezident při této příležitosti nešetřil superlativy; zdůraznil, že právě Polsko odstartovalo proces, který vedl Evropu k „větší integraci, prosperitě a bezpečnosti“. Zemi označil za „malý ekonomický zázrak“ a Varšavu za jednoho z nejsilnějších a nejbližších spojenců Washingtonu.

Hold Polsku přitom nevzdal jen Obama. Německý prezident Joachim Gauck už v dopolední debatě se studenty uvedl, že polská cesta za svobodou, v jejímž čele stálo nezávislé odborové hnutí Solidarita, byla důležitá pro demokratické změny v komunistické NDR důležitá – dodala jim prý odvahu pokojnou cestou svrhnout režim. „Evropským jazykem svobody je polština,“ řekl Gauck.

Tečkou za varšavskými oslavami bude čtvrteční odhalení památníku svobody slova před někdejším sídlem polské komunistické cenzury, ovšem bez Obamovy účasti - americký prezident už dnes večer míří do Belgie, v jejíž metropoli se uskuteční schůzka nejvyspělejších zemí světa – poprvé od vyloučení Ruska z G8 (více zde). Následně zavítá do Francie, kde se zúčastní oslav 70. výročí vylodění západních spojenců v Normandii.

Světoví státníci si připomněli výročí voleb z června 1989 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod