Čelistem odzvonilo: Před žralokem budou varovat speciální bójky

Sydney - Více než 70 lidí loni na vlastní kůži zažilo napadení žralokem. Nevyprovokovaných útoků přibývá hlavně ve Spojených státech a Austrálii. V Sydney proto testují speciální bójky, které před tímto mořským dravcem mají včas varovat.

Na žraloky upozorní speciální bójky (zdroj: ČT24)

Speciální radary na bójce dokáží zachytit pohyb zvířat ve svém okolí. Její tvůrci ji teď učí rozpoznat právě žraloka. Zařízení dokáže zachytit jeho charakteristický pohyb při plavání, což jej umožňuje odlišit od ostatních věcí ve vodě. Blížící se žralok v bójce spustí alarm. Ta ho převede na speciální signál a přes satelit odešle přímo pobřežní hlídce. Záchranáři tak mohou mnohem přesněji a rychleji varovat lidi na pláži a ve vodě. Budou vědět, jestli mají spustit poplach, nebo jen poslat vodní skútr, aby situaci prověřil.

Chytrá bójka je zatím jen v testovacím provozu. Firma Shark Attack Mitigation Systems se ji snaží naprogramovat na co nejpřesnější rozpoznávání, naostro by ale třeba mohla surfaře varovat už napřesrok. To by se hodilo třeba Jessice Vaughnové, která útok žraloka přežila díky pohotovosti svých přátel - vyvázla jen s roztrženým svalem a zlomenou nohou. Odkud připlaval a proč na ni zaútočil, stále nechápe. „Moc jsem toho neviděla. Viděla jsem, jak mě něco praštilo, a pak už jen tmu,“ vzpomíná.