Bergdahl před svým zmizením prý kritizoval Ameriku i armádu

Washington - Domovská obec amerického vojáka Bowa Bergdahla, který byl v sobotu propuštěn na svobodu afghánským islamistickým hnutím Taliban, zrušila přípravy oslav jeho návratu. Voják je obviňován svými bývalými spolubojovníky z dezerce. Případ doprovázejí i další kontroverze. Po jeho zmizení prý ve stanu zůstal vzkaz, podle kterého se chtěl Bergdahl vzdát amerického občanství. Šéf Bílého domu Barack Obama se za jeho osvobození omlouvat nechce.

Voják podle zdrojů Fox News ve vzkazu údajně vyjádřil své rozčarování z armády a naznačil, že se chce vzdát amerického občanství a nalézt Taliban. Podle jiného z vojáků Bergdahl v dopise vyjádřil touhu začít nový život. V e-mailech svým rodičům a v konverzacích s ostatními vojáky údajně kritizoval Ameriku i armádu.

Armádní vyšetřování údajně před lety dospělo k závěru, že muž nepadl do zajetí, ale sám opustil jednotku. Na místě nechal zbraň i helmu a odešel vybaven pouze buzolou. Jeho kolegové tak mluví o tom, že není hrdinou, ale že by naopak měl být stíhán za dezerci. Případ vyvolal v USA bouřlivou debatu. Šéf náčelníků štábů americké armády generál Martin Dempsey prohlásil, že Bergdahl bude považován „za nevinného až do prokázaní viny“. Armáda nicméně podle Dempseyho nemíní ignorovat nepřípustné chování a za svou údajnou dezerci může být Bergdahl stíhán.

Ze záznamu předání Bergdahla
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Bývalý velitel Bergdahlovy jednotky Evan Buetow televizní stanici CNN popsal, že po vojákově zmizení začaly být útoky na jejich základnu ze strany Talibanu mnohem častější a také přesnější. Prý se proto začali obávat, že zmizelý voják mohl předat informace nepříteli, ať již pod nátlakem, či dobrovolně. Při rádiovém odposlechu zachytili údajně také konverzaci, ve které Afghánci v nedaleké vesnici mluvili o americkém vojákovi hledajícím člověka mluvícího anglicky, aby mohl komunikovat s Talibanem. „Slyšel jsem to přímo z úst tlumočníka, který to zaznamenal při odposlechu. Tento příběh je o mnoha dalších věcech než jen o vojákovi, který odešel,“ dodal Buetow.

Po vojákovi se bezúspěšně pátralo několik měsíců, nenašli ho ani spolubojovníci nasazení do pátracích operací, při kterých jich šest zahynulo. Bergdahl byl v neděli přepraven letecky z Afghánistánu do Německa, kde má strávit určitou dobu v americké vojenské nemocnici. 

Obama dnes reagoval na kritiku ze strany republikánských i části demokratických kongresmanů, kterým se nelíbí, že je Bílý dům o průběhu osvobozovací akce neinformoval, a že za Bergdahlovo osvobození zaplatily USA příliš vysokou cenu. „Uviděli jsme příležitost a chopili se jí… Nehodlám se vůbec nijak omlouvat za to, že jsme zajistili návrat mladého muže k jeho rodičům,“ pronesl Obama po setkání s britským premiérem Davidem Cameronem v Bruselu.

Tři nejmenovaní kongresmani dnes agentuře AP řekli, že se jim od Obamových lidí dostalo vysvětlení, proč Kongres o akci nevěděl. Taliban prý pohrozil, že pokud informace o výměně pronikne na veřejnost, Bergdahla zabije, a proto Bílý dům zprávy o plánu nešířil.

Hailey ruší oslavy Bergdahlova návratu (zdroj: ČT24)