Vědci potvrdili přímý přenos MERS z velbloudů na člověka

Washington – Nebezpečný virus MERS se přenáší z velbloudů přímo člověka – a to bez jakéhokoliv mezihostitele. S přesvědčivým důkazem poprvé přišli vědci ze Saúdské Arábie, kde mají koronaviry od roku 2012 na svědomí převážnou část obětí. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Podle studie publikované v odborném časopisu New England Journal of Medicine byl prokázán přenos viru na člověka po kontaktu se sekrety z velbloudích nozder. Genetický rozbor koronaviru prokázal shodu mezi 44letým Saúdským Arabem, který zemřel v listopadu 2013 na tuto infekci, a u dromedára z jeho statku. Saúdští vědci také zjistili, že velbloud a dalších osm těchto zvířat, které muž vlastnil, byli napadeni virem MERS dřív, než se dostali do kontaktu s majitelem. 

Studie dále ukazuje, že velbloudi snášejí nakažení relativně dobře, když se viru zbavují podobně jako při obyčejné rýmě. Pro člověka má ale virus často osudné následky. V oblasti Blízkého východu, kde se virus rozšířil, zabila nemoc kolem 300 lidí.

Vědci zatím rovněž nevědí, kdo jsou původní nositelé nákazy. Spekuluje se o tom, že by to mohli být netopýři. Koronaviry jsou velmi rozšířené jak mezi těmito zvířaty, tak mezi hlodavci a také ptáky.

První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v Saúdské Arábii v září 2012. Podle nejčerstvějších údajů tam v důsledku nákazy zemřelo už více než 187 lidí. Je to asi třetina všech nakažených. Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.