V Doněcku je klid, Semenivku nadále ostřeluje armáda

Kyjev – Již několikátý den se bojuje o Semenivku nedaleko východoukrajinského Slavjansku. Armáda pokračuje v ostřelování obce a proruští separatisté tvrdí, že se jim zde ve středu podařilo sestřelit armádní vrtulník. Podle vůdce slavjanských povstalců Vjačeslava Ponomarjova přišla armáda v úterý o dvě letadla, dvě helikoptéry a čtyři obrněná vozidla a rebelové prý ztratili devět bojovníků a dalších 12 utrpělo zranění. Kyjev udává až 300 mrtvých vzbouřenců, bilanci ale není možné nezávisle ověřit.

V Doněcku je dnes situace relativně klidná, obyvatelé přilehlých vesnic nicméně během noci hlásili střelbu. V Doněcké oblasti je bez vody pět měst ovládaných povstalci, mimo jiné Slavjansk a Kramatorsk. Ukrajinská televize odvysílala záběry dlouhých front na nádražích v postižených městech, odkud se lidé snaží odjet. Bez vody je několik stovek tisíc obyvatel.

Armáda nemá pod kontrolou východní hranici země. Separatisté ve středu znovu napadli některá kontrolní stanoviště, pohraniční stráž se proto snaží o posílení ostrahy.

Podle Medvěděva proudí do Ruska uprchlíci

Rusko v posledních dnech hovoří o tom, že se východ Ukrajiny změnil v oblast humanitární krize, a chce proto zřídit s pomocí OSN humanitární koridory. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv dnes oznámil, že o status uprchlíka požádalo asi 4 000 lidí. Situace se prý zhoršuje v ruské Rostovské oblasti, která s Ukrajinou sousedí a kam prý denně míří asi 3 000 prchajících Ukrajinců. Ne všichni ale podle Medvěděva žádají o uprchlický status. Kyjev zatím zvýšení počtu uprchlíků popírá. 

Kyjev chystá inauguraci prezidenta

Zatímco na východě Ukrajiny pokračuje armádní tažení proti separatistům, v Kyjevě se připravuje sobotní uvedení Petra Porošenka do funkce prezidenta. Inaugurace se zúčastní ruský velvyslanec Michal Zurabov. Na inauguraci jsou mimo jiné očekáváni i viceprezident USA Joseph Biden či prezident EU Herman Van Rompuy. Česko bude zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Po inauguraci se očekává Porošenkův projev, v němž nový prezident zveřejní podrobnosti svého mírového plánu. Prozatím je známo, že chce nabídnout regionům širokou míru samosprávy po vzoru polského systému. Ministr zahraničí USA John Kerry nově zvoleného prezidenta vyzval, aby mu poskytl důkazy o ruském vměšování do ukrajinské krize. Ty prý chce Washington použít při dalších jednáních s Moskvou.

Kličko se ujal funkce starosty Kyjeva

Vitalij Kličko se dnes oficiálně ujal vedení ukrajinské metropole, když v Kyjevě složil primátorskou přísahu. Vlivný post získal v květnových volbách, v nichž mu hlas dalo přes 56 procent hlasujících. V projevu přislíbil bývalý boxerský šampion skoncovat s korupcí a vytvořit z Kyjeva příjemné místo k životu, které se zařadí po bok moderním evropským metropolím. Chce také zcela změnit systém správy města, aby se stal pro občany přehledným a přívětivým.

Stavba mostu na Krym může stát v přepočtu až 218 miliard korun

Náklady na výstavbu mostu, který by přes Kerčský průliv spojil anektovaný ukrajinský poloostrov Krym s Ruskem, mohou činit až 376 miliard rublů (218 miliard korun). Vyplývá to z dokumentů ruské státní společnosti Avtodor, která spravuje silniční a dálniční síť v zemi. První odhady po ruském záboru Krymu udávaly, že vybudování mostu bude stát nejméně 50 miliard rublů (29 miliard korun). Avtodor doposud prověřil 74 projektů. Nejlevnější řešení (283 miliard rublů) navrhuje dvoupatrový most, který by se skládal z dálnice s dvěma pruhy v každém směru a z dvojkolejné trati.

S Krymem Rusko nemá pozemní hranici, přímé spojení je tak možné jen po moři a letecky. Stavba mostu spojujícího krymské město Kerč s ruským Krasnodarským krajem má trvat až tři roky, stavební práce mají být hotové do roku 2018.

Vydáno pod