Kyjev zavřel osm hraničních přechodů do Ruska

Kyjev – Ukrajinská vláda rozhodla, že s ohledem na nestabilní bezpečnostní situaci uzavře osm hraničních přechodů do Ruska. Sedm přechodů bylo uzavřeno v Luhanské oblasti, v Doněcké oblasti zatím jen přechod Marynivka, odkud ve čtvrtek přicházely zprávy o tvrdých bojích. Ruská pohraniční služba nicméně informace o uzavření přechodů popřela. Další těžké boje hlásí Slavjans. Většina města je bez dodávek elektrického proudu a vody.

Ukrajinské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že v oblasti Slavjanska přišel o život jeden příslušník speciální policejní jednotky a dva další utrpěli těžká zranění. Stalo se tak, když kontrolní stanoviště vládních sil ostřelovali z místního kostela proruští povstalci minomety.

Zprávy o dalších bojích přicházejí prakticky souběžně s informací mluvčího Kremlu, že se nastupující ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin při dnešním krátkém rozhovoru vyslovili pro co nejrychlejší ukončení krveprolití na jihovýchodě Ukrajiny.

Armáda tlačí povstalce k hranicím

O uzavření osmi přechodů rozhodlo ukrajinské ministerstvo vnitra ve čtvrtek večer. Na pohraniční post u Marynivky zaútočila z ukrajinského i ruského území asi stovka ozbrojenců, kteří měli k dispozici i obrněný transportér a těžké kulomety. Boje trvaly až do čtvrtečních večerních hodin, než na pomoc pohraničníkům dorazily jednotky ukrajinské armády. Část radikálů podle ukrajinských médií uprchla přes hranici do Ruska, na místě zůstalo patnáct mrtvých vzbouřenců. Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase se další útok vzbouřenců na místní jednotku očekává dnes v noci.

Armády se snaží likvidovat vzbouřence přímo v hraničním pásu. Dosud ukrajinští pohraničníci hájili pozice zhruba dvacet až třicet kilometrů v hloubi ukrajinského území. Nyní padlo rozhodnutí přesunout obranu přímo k hranici. „Ozbrojence, kteří pronikají z druhé strany hranic, budou silové složky likvidovat všemi prostředky,“ řekl zdroj z prezidentské kanceláře.

Porošenkova první cesta povede do Donbasu, krizi chce vyřešit do čtvrt roku

Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko chce krizi na východě země vyřešit do tří měsíců. Počítá se zapojením USA, EU a Ruska. S odvoláním na zdroje blízké Porošenkovi to napsal ruský list. „Hned poté, co představí svůj reformní plán, podnikne prezident první cestu. Cíl byl již zveřejněn - Donbas,“ napsal Kommersant. Očekává se, že Porošenko podrobnosti řešení krize oznámí hned v sobotu po složení prezidentského slibu. 

Někdejší náměstek ukrajinského ministra vnitra Oleksandr Čalyj Kommersantu řekl, že Porošenkův mírový projekt má tři hlavní pilíře. Prvním z nich je mírové dosažení vnitropolitické dohody, dalším pak mezinárodní dialog v Ženevě a posledním bilaterální vyjednávání s Ruskem.

Emil Souleimanov, politolog

„Obávám se, že pouhá změna prezidenta situaci nezmění. Myslím, že si to uvědomuje většina Ukrajinců. Jednak nemá pravomoci, aby zemi výrazně změnil a někam posunul, další věc pak je, že Ukrajina se nachází v situaci napůl občanské války, napůl cizí agrese. V této situaci to sebelepší člověk nemůže změnit. Myslím, že Moskva má zájem na udržování latentní míry násilí na východě země, aby mohla zasahovat efektivně do vnitropolitických záležitostí.“

Porošenko vyhrál prezidentské volby na konci května. Hned v prvním kole získal většinu hlasů. Na jeho sobotní uvedení do úřadu se chystají do Kyjeva přijet vysocí západní představitelé, Českou republiku bude zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Rusko již dalo na vědomí, že se ceremonie zúčastní pouze jeho velvyslanec v zemi.