KLDR zadržela dalšího Američana, turista prý nechal v hotelu bibli

Pchjongjang - Severokorejské úřady zadržují už třetího Američana. Muže zatkly těsně před odjezdem do jeho vlasti - údajně pro porušení zákona. Podle japonské agentury Kjódó byl členem turistické skupiny a v hotelu nechal bibli. Washington to bez dalšího upřesnění potvrdil. Od dubna zadržuje Severní Korea Američana, který do země přijel na soukromou cestu, a ve vězení je i americký misionář korejského původu.

„Americký občan Jeffrey Edward Fowle přicestoval do Severní Koreje 29. dubna a během pobytu porušil severokorejské zákony. Byl vzat do vazby v souvislosti s aktivitami nepřátelskými vůči KLDR. Jeho jednání bylo neslučitelné s chováním turisty,“ konstatovala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA bez dalších podrobností.

Severní Korea využívá zadržené Američany k diplomatickému vyjednávání. V minulosti kvůli tomu přiletěli do KLDR vysoce postavení politici, například prezident Bill Clinton. Snažili se zasadit o jejich propuštění.

Od dubna KLDR zadržuje Američana Matthewa Todda Millera, který přijel do Severní Koreje na soukromou cestu zorganizovanou americkou firmou. KCNA uvedla, že Miller roztrhal při vstupu do země svá turistická víza a prohlásil, že chce v KLDR požádat o azyl.

Severokorejské úřady rovněž zadržují amerického misionáře korejského původu Kennetha Bae. V roce 2012 byl za údajné podvracení státu odsouzen na 15 let nápravných prací. Minulý rok byl převezen do nemocnice kvůli tomu, že dramaticky zhubnul. Podle jeho rodiny trpí řadou zdravotních problémů včetně cukrovky a onemocnění jater. 

Po Novém roce se ale musel vrátit do tábora. „Pracuje tvrdě sedm hodin denně, šest dní v týdnu,“ poznamenala Baeova sestra. „Budeme i nadále naléhat na orgány KLDR, aby jej amnestovaly a okamžitě propustily z humanitárních důvodů,“ řekla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. 

Kenneth Bae
Zdroj: ČTK/AP/Bobby Lee

„Modlíme se za Kennetha Bae. Jeho rodina ho chce doma. Spojené státy budou i nadále dělat vše, co je v jejich silách, aby byl propuštěn. Protože Bae si zaslouží být svobodný,“ prohlásil americký prezident Barack Obama.

Bae popřel zprávy, které se objevily v médiích, o tom, že je s ním špatně zacházeno. Vyzval USA, aby „spolupracovaly“ s KLDR na jeho propuštění. Podle zpravodajů je ale pod přísnou kontrolou státu.

Severní Korea opakovaně obviňuje Washington, že se snaží svrhnout komunistický režim v zemi. Napětí mezi oběma zeměmi panuje také kvůli severokorejskému jadernému a raketovému programu. Spojené státy nemají diplomatické vztahy s KLDR a zájmy amerických občanů se řeší přes švédské velvyslanectví v Pchjongjangu.

Vydáno pod