Na krvavých normandských plážích zůstaly i české stopy

Ouistreham – Na krvavých normandských plážích zůstaly před sedmdesáti lety i české stopy. Jedním z vojáků, kteří přežili vylodění během Dne D, byl i Ladislav Jindra. Dnes žije v New Yorku a do Francie se už kvůli věku zřejmě nikdy nevydá. Ke vstupu do armády ho přimělo vypálení Lidic. Později se sám zranil a ačkoliv nemusel, na frontu se vrátil jako zvěd. „Já tehdy uměl trošku německy, proto mě tam vždycky poslali,“ vypráví.

Pod americkou vlajkou bojovaly v Normandii desítky tisíc vojáků. Následující příběhy se týkají jen dvou z nich, mají ale něco společného – oběma mužům je přes devadesát a oba unikli smrti jen díky štěstí. První přežil masakr přímo na pláži Omaha a druhý zasáhl do závěru invaze jako pilot bombardéru.

Ladislav Jindra se do Ameriky přestěhoval před válkou jako šestnáctiletý. Ke vstupu do armády ho přimělo vypálení Lidic. Že nadešel Den D, poznal podle toho, že si mohli k jídlu vybrat, co chtěli. Tušil, že to může být poslední snídaně. Na peklo, které pak pláže zachvátilo, se ale dalo předem připravit jen těžko. „Viděls tady hlavu, tady nohu, tělo, někteří byli ranění,“ popisuje Jindra. Později se sám zranil. I když nemusel, tak se na frontu vrátil jako zvěd. „Já tehdy uměl trošku německy, proto mě tam vždycky poslali,“ vypráví.

Muž, který přežil invazi, málem sám sebe připravil o život americkými cigaretami Lucky Strike. Prozradily ho, když ho Němci chytili. Kuřivo se štěstím v názvu mu ale nakonec štěstí skutečně přineslo a on se i z tohoto dostal.

Několik podobných okamžiků zachránilo život také dalšímu veteránu z Normandie – Maurici Mallinoffovi. „Byl jsem šťastný, protože jsem si mohl vybrat, na čem létat. Když jste letěl strojem B 17, tak jste byl z půlky mrtvý, protože se v nich zabilo tolik lidí. Takže proto jsem si vybral B 26,“ vypráví. Mallinoff vzlétnul s bombardérem nad sever Francie 37krát. Němci na něj stříleli pokaždé. Jeho letadlo bylo sestřeleno, když v něm výjimečně neseděl. Článek o tragédii má od té doby schovaný.

V současné době hraje v klubu za Washingtonem několikrát týdně poker, a to s veterány z Iwo Jimy, Koreje a Vietnamu. 

Česká stopa na plážích Normandie (zdroj: ČT24)