Američané hledí k Belmont Parku s očekáváním nového krále

New York - Ryzák California Chrome je dnes nejsledovanějším závodníkem světa. Pokud se mu podaří vyhrát newyorské Belmont Stakes, stane se teprve dvanáctým majitelem americké Trojkoruny. A prvním koněm, kterému se to podařilo, po dlouhých 36 letech.

Horizont: California Chrome má Trojkorunu na dosah (zdroj: ČT24)

Tříletý hřebec je legendou už teď. Neprohrál šest dostihů v řadě. A na cestě k senzaci posbíral mnoho fanoušků. Jestliže obliba dostihů v posledních letech klesala, ryzák s typickou lysinou jim znovu dodal potřebnou šťávu.

Na závodiště Belmont Park v americkém státě New York, kde ho čeká velké finále, dorazil California Chrome jako rocková hvězda. V luxusním přepravníku, s ochrankou a davy novinářů. „On tu pozornost podle mě zbožňuje. Má rád, když si ho fotí. Stojí a pózuje,“ popisuje svého partnera žokej Victor Espinoza.

California Chrome
Zdroj: ČTK/ZUMA/Scott Serio

California Chrome má strážného anděla…

… aspoň to tvrdí jeho spolumajitel Steve Coburn. California Chrome se totiž narodil ve stejný den jako Coburnova sestra Brenda, která ale ve 36 letech zemřela na rakovinu. Coburn se proto před každým dostihem za svého hřebce pomodlí a požádá sestru, aby nad ním držela ochrannou ruku.

Za prolomením 36 let trvajícího čekání na nového krále Trojkoruny se vydá se startovním číslem dva. Zatím posledním majitelem Trojkoruny je hřebec Affirmed, který ji získal v roce 1978.

Na cestě za americkou Trojkorunou musí kůň vyhrát tři významné dostihy konané během pěti týdnů: Kentucky Derby, Preakness Stakes a Belmont Stakes.

Za koně, do kterého majitelé investovali jen asi 10 tisíc dolarů, jim nabízeli 6 milionů. California Chrome už vydělal víc než polovinu této sumy. A první místo v Belmont Stakes by znamenalo dalších 620 tisíc. A slávu, která se stejně jako splněný sen, penězi vyčíslit nedá.