Úřady neomezeně špehují zákazníky Vodafonu hned v šesti zemích

Londýn – Britský mobilní operátor Vodafone včera oznámil, že hned v šesti zemích mohou úřady bez jakéhokoli povolení sledovat komunikaci jejích klientů. Úřady mohou neomezeně špehovat klienty v Albánii, Irsku, Maďarsku, Egyptě, Turecku a Kataru. Zpráva je patrně první podobnou informací o státním sledování komunikace klientů soukromého mobilního operátora.

Egypt, Turecko a Katar patří podle zprávy k zemím, kde vlády nevznesly vůči Vodafonu ani jedinou žádost o sledování telefonátů či o záznamech o nich, neboť to nepotřebují. V Albánii sice operátor evidoval za poslední rok ze strany tajných služeb několik tisíc žádostí, nicméně podle balkánské zpravodajské agentury BIRN mohou kromě toho albánské úřady komunikaci sledovat i bez povolení.  

Vodafone, který působí i v Česku, má na třech kontinentech dohromady asi 400 milionů zákazníků.    

Sledování v Česku pouze na příkaz soudu 

Mluvčí české pobočky Vodafonu Markéta Kuklová ujistila, že sledování mobilů se v Česku řídí zákonem o elektronických komunikacích. Operátoři mají povinnost pro účely policejního vyšetřování stanovit vymezené provozní a lokalizační údaje. Vedle toho trestní řád umožňuje využití záznamů při trestním řízení. „Při poskytování údajů podle těchto zákonných ustanovení jednáme vždy pouze na příkaz soudu a jsme vázáni zákonnou mlčenlivostí,“ dodal ale mluvčí O2 Hany Farghali.

Většina zemí západní a střední Evropy má důkladně zdokumentované statistiky případů, v nichž bezpečnostní orgány žádaly o sledování telefonů. Vedle zmíněné šestice států, kde je tomu naopak, existují i dvě země - Británie a Indie -, kde není zcela jednoznačné, zda právní předpisy umožňují státu bez soudního povolení odposlouchávat telefony. 

Vládní zásahy do soukromé komunikace vzbuzují ve světě diskusi od loňska, kdy bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden médiím odtajnil rozsáhlý program pro sledování elektronické a telefonní komunikace. Americké tajné služby podle něj obcházely soudní povolení, které podle britské společnosti orgány zmíněných zemí ani nepotřebují.