Zpravodaj ČT v Doněcku se vydal po stopách údajných českých žoldnéřů

Doněck – Vedení samozvané Doněcké lidové republiky trvá na tom, že proti vzbouřencům na východě Ukrajiny bojují zahraniční žoldnéři, mezi nimiž jsou i Češi. Několikrát opakované obvinění se zatím nepotvrdilo. Po stopách údajných českých žoldnéřů se vydal i zpravodaj České televize Miroslav Karas.

Zpravodaj ČT se vydal po stopách údajných českých žoldnéřů (zdroj: ČT24)

Informace o tom, že proruští rebelové na východě Ukrajiny zajali zahraniční žoldnéře z cizích zemí, se objevila včera (celá zpráva). Předáci povstalců tvrdí, že jsou mezi nimi i čeští občané. Tvrzení místopředsedy vlády samozvané Doněcké lidové republiky Miroslava Ruděnka se ale dosud nepodařilo ověřit z dalších zdrojů – ať už na Ukrajině, nebo v České republice.

Povstalecké vedení slibuje, že budou brzy k dispozici věrohodné důkazy. Zatím mají pouze fotografie oddílu polských ostřelovačů. „Osobně jsem Čechy neviděl. Informaci mám od našich vojáků, kteří se účastní bojů ve Slavjansku. Mají rádiový odposlech, slyšeli rozhovory,“ řekl dnes Ruděnko České televizi. Češtinu prý rebelové zaslechli při boji o doněcké letiště, který si vyžádal desítky mrtvých. „Podle našich zdrojů tam byli čeští i polští žoldnéři,“ dodal Ruděnko.

Naše úřady nic neví

O českých občanech, kteří se mají účastnit bojů na Ukrajině, tuzemské úřady od ministerstva zahraničí až po Bezpečnostní informační službu nic nevědí. „O tom, že by nějací Češi chtěli opustit republiku s viditelným jasným záměrem bojovat na Ukrajině, nemáme žádné informace,“ sdělil mluvčí BIS Jan Šubert. Mluvčí resortu obrany Jan Pejšek včera ujistil, že pozorovatelské mise se na Ukrajině momentálně neúčastní žádný český voják.

Co se týče účasti Čechů v bojích na východě Ukrajiny, nejsou si jistí ani někteří proruští ozbrojenci. „Čechy jsem tu nikde neviděl ani vám bohužel nemohu takovou informaci potvrdit. Jen tu, že s námi bojuje jednoznačně celá Evropa,“ řekl štábu ČT jeden z bojovníků.

Kyjev mnohokrát popřel tvrzení, že využívá služeb zahraničních žoldnéřů. Jak ale v pátek informoval doněcký gubernátor Serhij Taruta, rebelové drží v zajetí více než dvě stovky lidí, včetně občanů řady jiných států. O propuštění těchto rukojmích se podle něj jedná.

Separatisté v Doněcku
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Sandro Maddalena

Podle některých zdrojů drží zajatce v podzemí budovy, kde původně sídlil doněcký gubernátor. Štábu ČT se po dlouhém vyjednávání podařilo do objektu dostat. Už více než dva měsíce jej okupují stoupenci odtržení východních regionů od Ukrajiny. Všech jedenáct pater je zničeno, kanceláře oblastní rady jsou vykradené.

Vedení separatistů tvrdí, že na straně vládních vojsk působí cizinců velký počet, hlavně Poláků, Čechů a Němců. Rukojmí drží obě strany a podle vůdce separatistů, kteří odmítají uznat nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, nastal čas na jejich výměnu. „Měli by stáhnout vojsko z našeho území a zahájit výměnu všech válečných zajatců, našich i jejich,“ navrhuje Denis Pušilin.

Porošenko chce boje ukončit do týdne

O stažení současné vedení Ukrajiny neuvažuje. To se nelíbí Rusku, které ústy šéfa své Bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa obvinilo ukrajinskou vládu z likvidace vlastního lidu a vyzvalo k zastavení operace proti povstalcům (čtěte víc).

Porošenko se vyslovil pro ukončení bojů na východě Ukrajiny v nadcházejícím týdnu. „Měli bychom v tomto týdnu ukončit palbu,“ prohlásil poté, co se setkal s ruským velvyslancem Michailem Zurabovem, ukrajinským velvyslancem v Berlíně Pavlem Klimkinem a představitelkou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Heidi Tagliviniovou.

Petro Porošenko a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

„Každý den, kdy umírají lidé, každý den, kdy Ukrajina platí tak vysokou cenu, je pro mne nepřijatelný,“ zdůraznil prezident v prohlášení. Podle něj je nezbytné především obnovit fungování státní hranice, aby bylo možné zaručit bezpečnost každému Ukrajinci žijícímu v Donbasu, a to bez ohledu na jeho politické názory.

Separatisté podle ruských médií zareagovali na Porošenkova slova s nedůvěrou. Tvrdí, že jsou zrovna pod palbou vládních sil, a tak pokračují v mobilizaci a výcviku dobrovolníků. „Nevíme, co přesně řekl Porošenko o přerušení bojových akcí, ale pochybujeme, že by stáhl vojska. Slavjansk ostřelovali z raketometů, pokračují boje v Kramatorsku,“ popsal situaci místopředseda povstalecké vlády v Doněcku Andrej Purgin.