Na pákistánské letiště zaútočil Taliban – 28 mrtvých

Karáčí – Útok na mezinárodní letiště ve třiadvacetimilionovém pákistánském Karáčí si vyžádal nejméně 28 mrtvých včetně deseti ozbrojenců, 14 lidí bylo zraněno. Skupina těžce ozbrojených mužů zaútočila na letiště v neděli večer, policii se je povedlo zneškodnit až po šesti hodinách. Z areálu sice bylo ráno znovu slyšet palbu, armáda ale později informovala, že operace definitivně skončila. Provoz na důležitém mezinárodním letišti byl ochromen na víc než dvacet hodin. K útoku se přihlásila pákistánská odnož Talibanu.

„Spáchali jsme tento útok na karáčské letiště jako vzkaz pákistánské vládě, že jsme stále naživu. Je to reakce na zabíjení nevinných lidí pumovými útoky na jejich vesnice. (…) Hlavním cílem bylo poškodit vládu, mimo jiné únosem letadel a zničením státních zařízení,“ uvedl mluvčí Talibanu. Podle agentur se Taliban mstí za smrt svého velitele Hakimulláha Mahsúda, který zemřel při loňském útoku amerického bezpilotního letounu.

Útočníci byli převlečeni za příslušníky policejní hlídky a vyzbrojeni střelnými zbraněmi, raketomety a výbušninami. Prošli přes ostrahu letiště a vtrhli na nákladní terminál, odkud se chtěli dostat na terminál určený pro přepravu cestujících. Setkali se ale s nečekaně silným odporem pákistánských bezpečnostních složek. Těm se podařilo nahnat atentátníky na jedno místo, zbytek letiště se tak mohl bezpečně evakuovat a lety byly odkloněny. „Ozbrojencům se nepodařilo dosáhnout cíle a udeřit na letadla,“ uvedl jeden z bezpečnostních zdrojů. Podle něj byli útočníci velmi dobře vycvičeni a měli s sebou v batozích sušené ovoce a vodu, což naznačuje, že se připravovali na dlouhé obléhání.

Armáda za svítání oznámila ukončení bitvy, kolem 08:30 místního času (05:30 SELČ) se ale znovu ozvala palba. Po několika hodinách armáda informovala, že operace definitivně skončila. „Zlikvidovali jsme všechny útočníky,“ sdělil novinářům armádní mluvčí. „Oblast je osvobozena. Žádné škody na letadlech. Požár, který byl již uhašen, nepostihl žádné letadlo, ale jednu budovu. Všechna hlavní centra letiště jsou neporušena. Útočníci byli zatlačeni do dvou oblastí a zlikvidováni,“ citovaly agentury mluvčího armády, která pomáhala policii.

Mezi mrtvými je deset útočníků, většina ostatních obětí jsou členové ochranky letiště, dva mrtví jsou civilisté. Sedm z členů Talibanu padlo při přestřelce, tři se zabili sami, když aktivovali výbušniny, které měli u sebe. Podle jednoho z důstojníků tajné služby se atentátníci chtěli zmocnit letadla, jiné zdroje mluví o záměru způsobit paniku a zničit zaparkované stroje. Islamisté podobné akce už provedli několikrát v minulosti, před dvěma lety například zaútočili na leteckou základnu.

Podle mluvčího jednotek Rangers nalezli policisté na tělech útočníků munici indického původu. Pákistánské polovojenské síly uvedly, že mezi útočníky byli zřejmě etničtí Uzbekové. Pákistánské úřady ale často viní z útoků po celé zemi zahraniční ozbrojence, kteří mají své základny na pákistánsko-afghánské hranici.

Vláda premiéra Naváze Šarífa se snaží zapojit Taliban do rozhovorů, aby ukončila boje, jež radikálové vedou od roku 2007. Mluvčí Talibanu ale dnes nabídku vlády k dialogu odmítl, když ji označil za další „nástroj války“ používaný úřady k likvidaci hnutí.