Podaří se najít malajsijské letadlo za úplatek?

Kuala Lumpur – Alespoň pět milionů dolarů se snaží sehnat skupina rodin pasažérů z pohřešovaného malajsijského letadla. Peníze mají být vyplaceny jako odměna za věrohodnou informaci, co přesně se s letadlem před třemi měsíci stalo. Příbuzní jsou přesvědčeni, že někde existuje někdo, kdo o osudu stroje něco ví.

Letoun společnosti Malaysia Airlines odstartoval 8. března k letu do Pekingu. Na palubě měl 239 lidí, z nichž asi dvě třetiny tvořili Číňané. Předpokládá se, že letoun se zřítil do jižní části Indického oceánu, ale rozsáhlé pátrání, do něhož se zapojilo několik zemí, po něm nenašlo ani stopu. To v zoufalých rodinách jen podpořilo přesvědčení, že za zmizením letadla stojí nějaká nečistá hra, kterou úřady z neznámých příčin kryjí.

Kampaň nazvanou Odměna MH370 rodiny spustily na internetovém serveru Indiegogo a doufají, že s pomocí získaných peněz povzbudí případného informátora, aby prozradil okolnosti zmizení letadla. Zda někdo takový existuje, přitom není jasné. „Jsme přesvědčeni, že někde je někdo, kdo něco ví. A doufáme, že ho tato odměna povzbudí, aby své informace prozradil,“ řekl šéf technologické firmy Ethan Hunt, který projekt řídí. Zatím se podařilo dát dohromady necelých šest tisíc dolarů; akce byla zahájena v neděli a potrvá do 8.července.

Malajsie a Austrálie, které pátrání po letadle vedou, slíbily, že pátrání bude pokračovat tak dlouho, dokud se záhada nevyřeší. Mezinárodní tým nyní rozhoduje, jak rozšířit zónu pátrání na oblast velkou až 60 000 čtverečních kilometrů na základě posledního spojení letadla s družicí.