V neděli zemřel v USA nejstarší muž světa, novým rekordmanem je Japonec

New York – Ve 111 letech zemřel v neděli v New Yorku oficiálně uznaný nejstarší muž světa, penzionovaný chemik Alexander Imich. Podle organizace Gerontology Research Group se tak nejstarším mužem na světě stal Japonec Sakari Momoi. Ten je pouze o den mladší než Imich - narodil se 5. února 1903. Nejstarším žijícím člověkem je v současnosti jeho krajanka Misao Okawaová, které je 116 let.

Imich se narodil tři roky po začátku minulého století v části Polska, která byla tehdy součástí carského Ruska. Svou rodnou zemi opustil v roce 1939 po vpádu vojsk nacistického Německa. V roce 1951 pak tehdy 48letý muž zamířil do USA, kde získal občanství a žil tam dalších více než 63 let.

V rozhovorech pro místní média Imich tvrdil, že za svůj dlouhý život vděčí genetické výbavě a zdravému životnímu stylu. Neměl děti, dělal atletiku a byl abstinent. I když byl nejstarším mužem, na světě je 66 žen, které jsou starší než on. Zesnul ve svém bytě na Manhattanu, o jeho smrti informovala média neteř Karen Bogenová, která o něj pečovala. Podle ní se jeho stav výrazně zhoršil zhruba před dvěma týdny, kdy ji přestal poznávat.

Jako historicky vůbec nejdéle žijící člověk na světě je oficiálně vedena Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v srpnu 1997, když jí bylo 122 let.