Světlo na konci tunelu? Vyjednávači se shodli na mírovém plánu

Kyjev - Ukrajinský ministr zahraničí ohlásil oboustrannou shodu s Moskvou nad klíčovými částmi plánu prezidenta Petra Porošenka na ukončení násilí na východě země. Bližší informace o dohodě Kyjev nezveřejnil.

O mírovém řešení na Ukrajině se jedná druhým dnem. Ledy mezi novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem prolomilo krátké setkání během oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že se kontaktní skupina během posledních dvou dnů sešla ke třem jednáním, na kterých probírala plán prezidenta Porošenka na ukončení bojů na východě země. „Strany dosáhly vzájemného porozumění ohledně klíčových fází plánu a priorit, které mají přispět k deeskalaci situace v Doněcké a Luhanské oblasti,“ uvedla ukrajinská diplomacie.

Podle německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera se poprvé během několikaměsíčního řešení ukrajinského konfliktu objevilo „slabé světlo na konci tunelu“.

Úřadující ministr obrany Mychajlo Koval navíc při dnešní návštěvě vojenské nemocnice tvrdil, že „proces přerušení ozbrojeného konfliktu na východě země pokračuje“. Zakrátko prý lze čekat „moudrá rozhodnutí“ a mír.

Porošenko se pro ukončení bojů na východě Ukrajiny vyslovil v neděli. Zbraně by podle jeho plánu měly utichnout tento týden. Separatisté ale podle ruských médií zareagovali na prezidentova slova s nedůvěrou. Protože jsou pod trvalou palbou vládních sil, pokračují prý v mobilizaci a výcviku dobrovolníků.