Izrael si bude volit nového prezidenta

Jeruzalém – Izraelský parlament čeká volba nového prezidenta. Ve funkci nahradí současnou hlavu státu Šimona Perese, kterému vyprší mandát 15. července. Média dávají největší šanci čtyřiasedmdesátiletému poslanci Reuvenu Rivlinovi z vládní strany Likud. O funkci se uchází ještě další čtyři kandidáti. Mimo jiné bývalá předsedkyně parlamentu Dalia Iciková, laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Šechtman, poslanec středolevicové strany Pohyb Meir Šetrit a bývalá členka nejvyššího soudu Dalia Dornerová. Celé hlasování je tajné.

Funkce prezidenta byla v Izraeli oficiálně vždy spíše jen ceremoniální. Šimonu Peresovi, nositeli Nobelovy ceny za mír, se to však podařilo změnit a povýšit ji v pozici s mezinárodní vážností, poznamenala agentura AP. Devadesátiletému Peresovi vyprší mandát 15. července. 

Jestliže ve 120členném parlamentu nezíská žádný z kandidátů většinu, bude se konat druhé kolo volby. Do ní postoupí dva kandidáti s největším počtem hlasů. Jak uvedl izraelský list Times of Israel, jednání se zúčastní jen 119 poslanců, protože jeden ze zákonodárců je v USA. Vítěz tedy bude potřebovat získat v prvním kole hlasy od 60 poslanců. Rivlina, který byl v minulosti předsedou parlamentu i ministrem komunikací, prý dosud veřejně podpořilo 31 zákonodárců, Dornerovou 14, Šetrita 11, Icikovou deset a Šechtmana pět.