Na Ukrajině dalších 40 mrtvých, Porošenko chce koridory pro civilisty

Kyjev – Asi čtyřicet mrtvých si údajně vyžádal noční útok proruských radikálů na letiště ve východoukrajinském Kramatorsku. Ztráty podle ukrajinských médií utrpěli výhradně povstalci, mezi vojáky mrtví nejsou. Silné boje dnes hlásí i letiště v Luhansku a město Slavjansk, kde se povstalci snaží prorazit armádní obklíčení. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. Vláda by podle prezidentského dekretu měla ve spolupráci se zástupci místních samospráv vytvořit předpoklady pro přepravu lidí a pro zajištění lékařské péče a stravování. Cílem je zabránit dalším ztrátám na životech.

KRAMATORSK: Útok na letiště, 40 mrtvých

V Kramatorsku v noci povstalci zahájili minometný útok na letiště, na který vojáci odpověděli odvetnou palbou. Zničili přitom dva minometné posty vzbouřenců a jeden jejich obrněný vůz. Žádný ukrajinský voják podle agentury Unian nebyl při akci zabit ani zraněn, na straně separatistů je údajně 40 mrtvých. Boje se v noci strhly i o luhanské letiště, které v minulých dnech střídavě kontrolovaly obě strany. Vzbouřenci k letišti dorazili na osmi nákladních automobilech, které upravili na mobilní minometná stanoviště.

SLAVJANSK: Palby z kulometů, dva ranění

Ve Slavjansku, který je už několik týdnů v sevření ukrajinských vojáků a bojovníků polovojenské Národní gardy, pokračují pokusy vzbouřenců o proražení blokády. Na armádní posty i dnes ráno pálili povstalci z granátometů a těžkých kulometů, dva vojáci byli podle zpravodajského serveru Cenzor zraněni. Ukrajinský ministr obrany Mychajlo Koval dnes zveřejnil provolání k ukrajinskému lidu, v němž zopakoval, že zbraň použijí vojáci jen proti „teroristům s krví na rukou“. Cílem mírového plánu prezidenta Petra Porošenka je podle ministra zastavit boje a vyřešit spory dialogem. „Situace v Donbasu se nebude řídit scénářem vypracovaným v cizině. Všichni, kdo snili o občanské válce, na ni musejí zapomenout,“ uvedl Koval.

Porošenko nařídil vytvoření evakuačních koridorů pro civilisty 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů. O místech, kde by měly být koridory vytvořeny a kam by měly vést, se dokument nezmiňuje. Zástupci povstalců hodnotí Porošenkův dekret s nedůvěrou. Podle Andreje Purgina, vicepremiéra povstalelcké Doněcké lidové republiky, Kyjev sliboval zřízení humanitárních koridorů už dávno, ale zůstalo prý vždy jen u slov. Ve Slavjansku a dalších městech pokračují boje, které jakýkoli přesun obyvatel znemožňují. „Stejně jako dřív odvážíme své raněné po partyzánských stezkách,“ řekl Purgin agentuře Interfax. „Lidé se z měst dostávají jen těžko, vojáci je prostě ven nepouštějí,“ dodal. 

O koridory usiluje i Moskva, ty ale Kyjev odmítá

Na Porošenkovo nařízení už reagovala i Moskva. Předseda sociálního výboru Státní dumy Andrej Isajev novinářům řekl, že Rusko bude trvat na vytvoření koridorů s obousměrným provozem. „Z bojových zón se musí dostat civilní obyvatelstvo a zranění bojovníci, dovnitř pak potraviny a léky,“ řekl Isajev. Rusko o zřízení „obousměrných“ humanitárních koridorů usiluje už delší dobu. Kyjev ale ruské návrhy odmítá s argumentem, že do míst bojových operací by se kromě potravin a léků mohla z Ruska dostávat i výzbroj a munice určená proruským radikálům. 

O počtech Ukrajinců, kteří už opustili nebo hodlají opustit neklidný východ země, nejsou hodnověrné informace. Jen z milionového Doněcka podle nepotvrzených zpráv odjelo přes 15 tisíc lidí. Část rodin ohrožených ozbrojenými akcemi se uchyluje do ukrajinského vnitrozemí, část odjíždí do sousedního Ruska. Podle dnešní informace agentury Interfax jen do ruské Rostovské oblasti, která z východu sousedí s ukrajinskou Luhanskou oblastí, odjelo zhruba 35 tisíc lidí. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv v pondělí vyzval tamní úřady, aby lidem prchajícím z Ukrajiny poskytly veškerou humanitární pomoc.

Horizont: Boje na Ukrajině navzdory jednání neutichají (zdroj: ČT24)